Biden sa ospravedlnil SAE ohľadne výrokov o podpore islamistov v Sýrii

NETKY.SK • 6 Október 2014, 07:55 • 2 min
Biden sa ospravedlnil SAE ohľadne výrokov o podpore islamistov v Sýrii

DUBAJ - Americký viceprezident Joe Biden sa ospravedlnil Spojeným arabským emirátom (SAE) za "náznaky" vo svojom prejave, že táto arabská krajina podporuje islamistov v Sýrii. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru WAM.

slovakia

left justify in out

Biden nahneval amerických spojencov, keď vo štvrtok pred študentmi Harvardovej univerzity povedal, že SAE, Turecko a Katar vyčlenili "miliardy dolárov a státisíce ton zbraní" pre sunnitských bojovníkov, ktorí sa snažia zosadiť režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pripomenul Reuters.
      

Minister zahraničných vecí SAE Anvar Gargaš SAE žiadal o oficiálne ospravedlnenie za Bidenove slová, ktoré, ako poznamenal, vytvorili "negatívny a nepravdivý dojem o úlohe SAE", ktoré sa spolu s niekoľkými arabskými krajinami zapojili do náletov proti Islamskému štátu (IS).
      

Agentúra WAM uviedla, že Biden telefonoval s korunným princom SAE - šejkom Muhammadom ibn Zajdom an-Nahajánom, ktorý je zároveň zástupcom vrchného veliteľa ozbrojených síl krajiny.
      

"Biden sa ospravedlnil SAE za náznaky vo svojich nedávnych vyhláseniach, ktoré mohli byť vnímané tak, že SAE podporovali expanziu niektorých teroristických organizácií v regióne," informovala agentúra WAM. Bidenova kancelária ohľadne telefonátu so šejkom uviedla, že viceprezident "objasnil, že jeho nedávne poznámky týkajúce sa ranných fáz konfliktu v Sýrii nemali naznačiť, že SAE napomáha alebo podporuje IS, al-Káidu alebo iné extrémistické skupiny v Sýrii".
     

Biely dom v sobotu oznámil, že Biden objasňoval svoje výroky aj tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a ospravedlnil sa za "náznaky, že Turecko a ďalší spojenci a partneri v regióne úmyselne napomáhali expanzii IS alebo iných násilných extrémistov v Sýrii".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies