Biden prišiel na summit lídrov juhovýchodnej Európy o migrantoch

NETKY.SK • 25 November 2015, 18:17 • 2 min
Biden prišiel na summit lídrov juhovýchodnej Európy o migrantoch

ZÁHREB - Americký viceprezident Joe Biden sa zúčastnil dnes na summite lídrov štátov juhovýchodnej Európy v Záhrebe, ktorý bol zameraný na napätie a bezpečnostné obavy v súvislosti s nárastom žiadateľov o azyl a migrantov prechádzajúcich balkánskym regiónom, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Biden pricestoval na Balkán v čase diskusie prebiehajúcej na pôde amerického Senátu, kde sa rokuje o tom, či budú USA prijímať sýrskych utečencov aj po parížskych teroristických útokoch z 13. novembra.

 

Európskych lídrov znepokojujú bezpečnostné a humanitárne obmedzenia vyplývajúce zo skutočnosti, že do Európy sa cez Balkán dostáva zhruba 5000 nových migrantov denne. Utečenecká kríza vyvoláva napätie medzi štátmi ležiacimi pozdĺž takzvanej balkánskej migračnej trasy - Gréckom, Macedónskom, Srbskom, Chorvátskom a Slovinskom.

 

"Summit sa uskutočňuje v pravý čas, keď sa v dôsledku nedávnych udalostí zvýšili bezpečnostné obavy," vyhlásil slovinský prezident Borut Pahor pred touto schôdzkou. "Zodpovednosťou politikov je teraz prijať opatrenia na zaistenie mieru a bezpečnosti v regióne," dodal.

 

Biden sa v Záhrebe okrem iného stretne s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, s ktorým prediskutuje migračnú krízu, boj proti extrémizmu, rusko-ukrajinský konflikt, ako aj otázky energetiky a obchodu.

 

Biden absolvuje tiež viacero bilaterálnych rokovaní s predstaviteľmi balkánskych krajín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies