Biden pricestoval do Iraku, aby pomohol pri riešení vnútropolitickej krízy

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 17:42 • 2 min
Biden pricestoval do Iraku, aby pomohol pri riešení vnútropolitickej krízy

BAGDAD - Americký viceprezident Joe Biden pricestoval dnes na neohlásenú návštevu Iraku. Jej cieľom je pomôcť vyriešiť politickú krízu v tejto blízkovýchodnej krajine, ktorá bráni úsiliu poraziť extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Biden odletel z Washingtonu do irackej metropoly Bagdad v noci nadnes. Presné body viceprezidentovho programu Biely dom z bezpečnostných dôvodov nekonkretizoval. Agentúra AP však očakáva rokovania s irackými najvyššími predstaviteľmi.


Iracký premiér Hajdar Abádí sa pokúša presadiť reformy, naráža však na odpor opozície sťažujúcej sa na korupciu a politický protekcionizmus. Abádí sa snaží situáciu riešiť, ale kritike etablovaných politických strán.


Kabinet amerického prezidenta Baracka Obamu v apríli rozhodol o vyslaní ďalších 217 vojakov do Iraku, aby sa tam zapojili do prebiehajúceho boja proti militantom z IS. Okrem vojakov podporia Američania svoju misiu prvýkrát aj nasadením útočných vrtuľníkov Apache. Nasadením týchto vojakov sa tak americký kontingent v Iraku zväčší na 4087 príslušníkov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies