Biden ponúkne Putinovi „cestu diplomacie“, tvrdí predstaviteľ USA

NETKY.SK • 30 December 2021, 06:45 • 2 min
Biden ponúkne Putinovi „cestu diplomacie“, tvrdí predstaviteľ USA

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden počas štvrtkového telefonátu navrhne svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi „cestu diplomacie“ pri riešení napätej situácie okolo Ukrajiny, avšak zdôrazní aj svoje "hlboké znepokojenie" z presunov ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach. Uviedol to v stredu nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ americkej vlády, ktorého citovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Sme pripravení na diplomaciu a cestu diplomacie, ale taktiež sme pripravení reagovať, ak Rusko pristúpi k ďalšej invázii na Ukrajinu,“ citovala spomínaného predstaviteľa americká televízia CNBC. „Skoordinovali sme sa s našimi spojencami na (prípadnom) uvalení tvrdých sankcií na ruskú ekonomiku a finančný systému, ktoré by šli oveľa ďalej než sankcie zavedené v roku 2014,“ dodal.

 

Štvrtkový telefonický rozhovor sa uskutoční na žiadosť ruského prezidenta. Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Emily Horneová predtým informovala, že Bidenova administratíva podniká intenzívne diplomatické kroky v spolupráci so spojencami a partnermi v Európe v reakcii na zvyšovanie ruskej vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou. Predstavitelia USA podľa Horneovej v tejto súvislosti už rokovali s NATO, Európskou úniou, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či krajinami Bukureštskej deviatky, ktorej členom je aj Slovensko.

 

img

 

Rusko v priebehu decembra požiadalo USA a NATO o bezpečnostné záruky, pričom žiada predovšetkým zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ. Bilaterálne diplomatické rokovania medzi USA a Ruskom o situácii na hraniciach s Ukrajinou i ruskej žiadosti o bezpečnostné záruky sú naplánované na 10. januára v Ženeve. Spomínaný americký vládny predstaviteľ uviedol, že v Ženeve sa neplánuje ďalšie osobné stretnutie Bidena s Putinom. V tomto švajčiarskom meste sa obaja zišli na niekoľkohodinových rokovaniach v júni.

 

Podľa uvedeného predstaviteľa plánuje Biden hovoriť „čoskoro“ aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Presný dátum však zatiaľ nie je stanovený. So Zelenským v stredu telefonicky hovoril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. „Bol som ubezpečený o plnej podpore zo strany USA pre Ukrajinu voči ruskej agresii,“ informoval o tom Zelenskyj na sociálnej sieti po ukrajinsky i anglicky. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price médiá informoval, že Blinken „potvrdil neochvejnú podporu Spojených štátov nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v súvislosti so zvyšovaním ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou“.

 

Možno vás zaujme: Rusko varuje pred nebezpečenstvom ozbrojeného konfliktu s NATO



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies