Biden: Po obsadení Ramádí islamistami poskytnú USA pomoc irackým silám

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 08:16 • 2 min
Biden: Po obsadení Ramádí islamistami poskytnú USA pomoc irackým silám

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden v noci nadnes absolvoval telefonický rozhovor s irackým premiérom Hajdarom Abádím a hovoril s ním o útokoch extrémistickej organizácie Islamský štát na mesto Ramádí. Okrem toho prisľúbil pomoc USA pre iracké ozbrojené sily.

slovakia

left justify in out

Ako vo svojom vyhlásení spresnil Biely dom, táto pomoc bude zahŕňať ťažké zbrane vrátane protitankových striel, muníciu a zásoby pre iracké sily.

 

Povstalci zaútočili na Ramádí, v ktorom sídli úrad guvernéra, v noci na piatok. V niektorých častiach Ramádí pokračovali boje aj v piatok počas dňa, pričom vláda kontrolovala vojenskú základňu v západnej časti mesta.

V prípade, že sa Ramádí dostane pod úplnú kontrolu IS, znamenalo by to vážny úder pre vládnu ofenzívu proti IS približne šesť týždňov po oslobodení mesta Tikrít od islamistov.

 

O Ramádí sa bojuje od vlaňajška, extrémisti však zintenzívnili ofenzívu v apríli, keď prenikli hlboko do centra mesta, ktoré leží len 110 kilometrov západne od irackej metropoly Bagdad.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies