Biden: Nová čínska vzdušná zóna vyvolala v regióne obavy

NETKY.SK • 5 December 2013, 08:37 • 2 min
Biden: Nová čínska vzdušná zóna vyvolala v regióne obavy

PEKING - Nová čínska zóna protivzdušnej obrany nad Východočínskym morom spôsobila závažné znepokojenie v regióne, uviedol dnes viceprezident USA Joe Biden. Dodal, že počas rozhovorov v Pekingu potvrdil dôrazné odmietanie tohto kroku zo strany Washingtonu, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Biden v stredu rokoval približne päť hodín s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Hovorili spolu okrem iného o svojom pohľade na zónu zahŕňajúcu okrem iného ostrovy, o ktoré vedie Čína územný spor s Japonskom. Čínske ministerstvo zahraničných vecí dnes v reakcii na Bidenove vyjadrenia uviedlo, že americkému viceprezidentovi objasnili, že zóna bola vyhlásená v súlade s medzinárodným právom a Spojené štáty by ju mali rešpektovať.

"Nedávne a náhle oznámenie Číny o vytvorení novej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany... spôsobilo značné obavy v regióne. O našom pevnom postoji a očakávaniach som s prezidentom Sim hovoril veľmi priamo," povedal Biden na stretnutí s americkými riadiacimi pracovníkmi v Pekingu.

Vyhlásenie zóny 23. novembra sa stretlo s protestmi USA, Japonska a Južnej Kórey. Podľa prepisov týkajúcich sa zóny musia všetky lietadlá hlásiť letové plány čínskym úradom a ostávať v nej v rádiovom spojení s nimi.

Čína opakovane vyhlásila, že zámerom zóny je znížiť riziko nedorozumení, a zdôrazňuje, že od jej vyhlásenia nedošlo k žiadnym problémom, pokiaľ ide o slobodu preletu civilných lietadiel.

Biden tiež vyzdvihol, že Washington sa veľmi zaujíma o udalosti v regióne. "Spojené štáty majú hlboký záujem o to, čo sa tu deje, pretože potrebujeme byť a sme a ostaneme tichomorskou veľmocou, diplomaticky, ekonomicky a vojensky," dodal s poznamenaním, že regionálna stabilita bude rovnako čoraz dôležitejšia i pre Čínu, preto by sa mala napríklad vyhýbať krokom zvyšujúcim napätie.

Biden sa dnes stretne s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom pred tým, ako odletí do Južnej Kórey.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies