Biden kritizoval palestínske vedenie, Šaás: Mieru bráni izraelská okupácia

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 13:32 • 2 min
Biden kritizoval palestínske vedenie, Šaás: Mieru bráni izraelská okupácia

JERUZALEM - Americký viceprezident Joe Biden dnes kritizoval palestínske vedenie za to, že neodsúdilo útoky nožom vykonané Palestínčanmi, pri ktorých v utorok prišiel o život americký občan. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás predtým zverejnil svoje vyhlásenie, v ktorom schválil čin útočníka, a Abbásom vedené hnutie Fatah ho označilo za "hrdinu" a "mučeníka". Izraelský premiér Benjamin Netanjahu toto vyhlásenie odsúdil počas dnešnej spoločnej tlačovej konferencie s Bidenom.

 

Biden na nej zdôraznil, že Spojené štáty odsudzujú tieto činy i zlyhanie tých, ktorí by ich mali odsúdiť. Podľa amerického viceprezidenta by sa malo skoncovať s násilím, "aké sme zažili včera", prestať s neodsudzovaním podobných činov a s rétorikou, ktorá k nim podnecuje, ale aj s odplatou, ktorá nasleduje.

 

Biden pred novinármi poukázal na svoje dlhoročné vzťahy s Netanjahuom a zdôraznil oddanosť USA záväzkom týkajúcim sa bezpečnosti Izraela. Bidenova návšteva v Izraeli a na palestínskych územiach je prejavom snáh USA o obnovenie mierových rokovaní medzi Palestínčanmi a Izraelom. Podľa pozorovateľov sa však Bidenovi sotva podarí dosiahnuť prelom vo vzťahoch oboch entít.

 

Samotný Biden dnes vyhlásil, že "neprišiel so žiadnym plánom. "Prišiel som, aby som hovoril s priateľom," vyhlásil na adresu Netanjahua. Abbásov poradca Nabíl Šaás pre AP v reakcii na viceprezidentovo vyhlásenie k utorkovým útokom uviedol, že Biden "by mal začať tým, čo je skutočný zločin, a tým je izraelská okupácia (palestínskych území) a izraelská osídľovacia politika, pretože to je začiatok pre tých, ktorí chcú mier na Blízkom východe".

 

Palestínsky útočník v utorok zasadzoval rany nožom okoloidúcim v blízkosti plážovej promenády mesta Jaffa - neďaleko od miesta, kde práve večerala Bidenova manželka. Za útokmi nožom, streľbou alebo zámerným vrazením autom do skupiny ľudí Izrael vidí palestínsku vzburu, ktorú ešte viac podnecuje palestínske vedenie i sociálne siete oslavovaním ich páchateľov a ich schvaľovaním.

 

Palestínčania však tvrdia, že tieto násilnosti sú aj dôsledkom ich frustrácie zo zmrazeného mierového procesu a už niekoľko desiatok rokov trvajúcej izraelskej okupácie palestínskych území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies