Biatlonistku Kuzminovú trápi kašeľ, jej štart v Osrblí je zatiaľ neistý

NETKY.SK • 1 Február 2017, 14:07 • 2 min
Biatlonistku Kuzminovú trápi kašeľ, jej štart v Osrblí je zatiaľ neistý

BANSKÁ BYSTRICA - Najúspešnejšia slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa stále borí so zdravotnými problémami. Po návrate z materskej dovolenky je jej maximom v aktuálnej sezóne 2016/2017 šieste miesto v rýchlostných pretekoch v slovinskej Pokljuke. V Novom Meste na Morave nútene pauzovala pre zdravotné problémy, Oberhof cielene vynechala a po chorobe ladila formu. V nemeckom Ruhpoldingu bola jej najlepším umiestnením tridsiata pozícia v stíhacích pretekoch a priamo v talianskej Anterselve opäť dostala virózu i horúčky, takže musela odcestovať domov.

slovakia

left justify in out

"Imunitný systém nie je v najlepšom stave. Zdravotne na tom nie som stopercentne, hoci už trénujem, no záťaž sme dávkovali tak, aby to môj organizmus zvládol. Horúčky už nemám, zápalové hodnoty sú nízke, no trápi ma kašeľ. Ten je nepríjemný, prenasleduje ma pri záťaži, hlavne ak dám naplno jeden kopec a potom druhý, už sa mi ťažšie dýcha," priblížila dvojnásobná olympijská víťazka na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici, kde zároveň podpísala spoluprácu s automobilovým predajcom o zapožičaní automobilov.

Kuzminová je nateraz prihlásená na preteky IBU Cup-u v Osrblí, ktoré sa konajú tento piatok a sobotu. Či sa však postaví na štart, je zatiaľ otázne. Rozhodnutie padne až vo štvrtok popoludní. "Chcem najprv vedieť od lekárov, či mi to môj zdravotný stav umožní. Osobne sa teším na tieto preteky, lebo predsa len je to doma, ide o ťažkú trať a ja ju poznám. Chcela by som byť úspešná. Trénovala som priamo v Osrblí, keďže sme tam s tímom na sústredení. IBU Cup by sme brali ako rýchly tréning, ktorý by mi mohol postačovať na dobrý výkon," dodala Kuzminová.

Naturalizovaná Banskobystričanka upriamuje pozornosť najmä na blížiace sa majstrovstvá sveta v biatlone, ktoré sa konajú v rakúskom Hochfilzene od 9. do 19. februára. Tu by sa chcela predstaviť vo všetkých disciplínach, teda aj v miešanej a ženskej štafete. "Som odhodlaná postaviť sa na štart týchto pretekov, no podstatné je, aby som bola zdravotne fit. Chcem pomôcť tímu v štafetách a, samozrejme, uspieť v individuálnych súťažiach. Vzhľadom na zdravotné komplikácie nemám konkrétne očakávania. Chcem sa postaviť na štart a ukončiť každú disciplínu s dobrým pocitom. Ak sa všetko podarí, ako si predstavujem, teda výkon na trati a výkon na strelnici, v top desiatke by som mohla byť," prezradila Anastasia Kuzminová.

Viacerí svetoví biatlonisti v súčasnosti zvažujú štart v siedmom kole Svetového pohára v juhokórejskom Pjongčangu, kde sa budú o rok konať zimné olympijské hry. V aktuálnej sezóne sú na programe tieto preteky na začiatku marca po skončení majstrovstiev sveta. Do Južnej Kórey napokon neodcestuje ani Kuzminová, ktorá svoje rozhodnutie odôvodnila oslabenou imunitou:

 

"Táto sezóna je náročná zvlášť pre mňa. Premiestnenie do Kórey je dlhé a potom sa presunúť do Fínska a Nórska na ďalšie preteky Svetového pohára by neprospelo mojej imunite. Nemám ju totiž v najlepšom stave. Bojím sa, že by mi to ublížilo ešte viac a nepodala by som adekvátny výkon na záver sezóny. Rozhodli sme sa, že obetujeme práve Pjongčang. Poznám ho z roku 2009, mali sme tam dva týždne prípravu a týždeň pretekania sa a čo mám informácie, nezmenil sa tamojší biatlonový areál nejako rapídne. Stále bude ešte čas, aby som si olympijské trate vyskúšala a otestovala pred samotnou olympiádou. Myslím si, že ide o dobré rozhodnutie vynechať aspoň jeden Svetový pohár na záver sezóny.“


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona