Biatlon: Štafetami vyvrcholí program žien, SR bez Kuzminovej

NETKY.SK • 20 Február 2014, 17:43 • 2 min
Biatlon: Štafetami vyvrcholí program žien, SR bez Kuzminovej

ČERVENÁ POĽANA - Piatkovými štafetami na 4x6 km vyvrcholí na ZOH program biatlonistiek a Slovenky sa pred nimi nemohli dokonale 'nabrúsiť' na dôstojnú olympijskú bodku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Choroba so zápalom dýchacích ciest napokon zlatú zo šprintu Anastasiu Kuzminovú zlomila a štartovať nebude. Vedúci biatlonovej výpravy Pavel Kobela: "Napriek všetkej snahe podlomené zdravie jej nedovolí štartovať, a tak sa musela zostava zložiť bez nej, štafetu rozbehne Jana Gereková, na druhý úsek nastúpi Paulína Fialková, na tretí Terézia Poliaková a na štvrtý Martina Chrapánová."
      

Až doteraz na Červenej Poľane každú disciplínu mali odštartovať podľa pôvodného programu najskôr muži, po vystrájaní počasia si mass preteky prehodili, no tentoraz ich ženy preskočia aj v originálnom rozpise. Výhodu majú tie kvartetá, ktoré budú najvyrovnanejšie, pretože každý jeden slabší úsek podkope kolektívne úsilie.
      

Slovenská štafeta sa oprie len o jednu osobnosť, keďže Kuzminová so zapálenou priedušnicou a nepríjemným kašľom nenastúpi. Otázne zostáva, koľko psychických a fyzických síl v Jane Gerekovej zostalo. Tréneri dobre vedia, že príprava na štafety spočíva hlavne v doladení psychiky, aby koncentrácia na každý jeden výstrel bola absolútna, bez väčších výkyvov. Pre Janu Gerekovú ako inšpirácia pôsobí fakt, že zatiaľ si osobné ambície nenaplnila, aj keď 6. kolektívne miesto z miešaných pretekov štafiet ju povzbudilo. Ďalšie tri členky štafety Paulína Fialková, Terézia Poliaková a Martina Chrapánová si osvojili hlavnú výzvu, podať výkon na hranici možností, udržať pozíciu a prípadne ju pri zhode okolností aj zlepšiť. Na 4x6 km trati prvý úsek býva vždy nesmierne natlačený, v druhom a treťom sa už voľnejšie dýcha a ten záverečný väčšínou podfarbí sólo beh, alebo šprint v dvojici až štvorici. Ak strelecký lievik pošle niekoho na trestný okruh, zabrzdí definitívne každú snahu za lepším výsledkom, ak sa dobíja, záleží od množstva opravných striel a aj od rýchlosti jednotlivých rán.
      

Slovenská štafeta si v histórii ZOH užila najviac slávy v Nagane'98, keď finišovala na štvrtom mieste. Tréner Juraj Sanitra, aj keď jeho zverenka Anastasia Kuzminová neštartuje, na Červenej Poľane opäť opráši vzácnu relikviu, ktorú si do Soči pre šťastie priniesol, naganský dres Soni Mihokovej vo viere, že prinesie šťastie a že sa slovenská štafeta čo najviac k tomuto historickému maximu priblíži. Od roku 1998 sprevádzali slovenské kvarteto žien výsledky so 4. miestom, 5-tym v Salt Lake City, 10-tym v Turíne a 13-tym vo Vancouveri. Klesajúcu výsledkovú tendenciu sa pokúsia Slovenky v areáli Laura zastaviť a minimálne zopakovať bojovný výkon, aký sprevádzal miešanú štafetu pri jej 6. mieste.
      

Pred ZOH mali byť generálkou preteky Svetového pohára v talianskej Anterselve, no hustá hmla ich znemožnila dokončiť. Pre Slovenky možno aj dobre, lebo vývin s priebežne 12. miestom na druhom úseku neveštil nič dobré. V konečnom poradí SP po troch pretekoch (štvrté zrušili) zvíťazili Nemky 168 bodov pred Ukrajinkami 157 a Ruskami 141, Slovenky na 9. mieste nazbierali rovných 100 bodov s umiesteniami 6., 9. a 11-tym. Podľa tejto bilancie by mali byť najväčšími favoritkami Nemky, no táto veľmoc si v Soči zatiaľ medzi ženami žiadnu medailu neprivlastnila a topí sa v kríze. Okrem Nemiek sa s jedným víťazstvom v tejto sezóne môžu pochváliť Ukrajinky a Rusky, ktoré zatiaľ na Červenej Poľane taktiež veľa vody nenamútili a dosiaľ získali vďaka Viluchinovej v šprinte len jedno striebro.
      

Súčasťou ZOH sa štafety stali hneď od začiatku, keď biatlonistky do olympijského programu pribrali v roku 1992 v Albertville. Prvými šampiónkami boli Francúzky, zatiaľ poslednými vo Vancouveri'2010 Rusky, ktoré zvíťazili aj v Turíne'06 a budú sa usilovať o tretí zásah do zlatého terča za sebou, štvrtýkrát celkove, keď triumfovali aj v Lillehammeri'94. V Nagane'98 a Salt Lake City'02 sa zo zlata radovali Nemky.
      

Vo Vancouveri'2010 sa o zlate Rusiek, tak ako v Turíne'06, rozhodlo prakticky na 3. úseku, keď Oľga Medvedcevová si vytvorila rozhodujúci náskok. Francúzky akoby naháňali 'zajaca', na treťom úseku Dorinová bežala dva trestné okruhy, no napriek tomu sa tešili zo striebra, vďaka bežecky fantastickej Dorinovej, no aj finišujúcej Baillyovej. Z bronzu určite nemali veľkú radosť Nemky, ktorým chýbala pri neúčasti Neunerovej hlavne vyššia bežecká rýchlosť. Slovenské kvarteto sa síce usilovalo, no pri nerovnomernej výkonnosti príjemnejšie neprekvapilo a obsadilo až 13. miesto. Nastúpilo v prehádzanom poradí, na aké si navyklo. Podľa očakávania namiesto Kalinovej postavil tréner Milan Gašperčík na tretí úsek mladú juniorku Natáliu Prekopovú a o finiš sa starala Jana Gereková. Zodpovednosť za dobre rozbehnuté preteky mala najskúsenejšia Martina Halinárová a olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová na druhom úseku dotvorila nástupný mostík na útok v druhej polovici trate. Martina Halinárová odovzdávala Kuzminovej ako 17-ta (+1:04,5). Dvojnásobná olympijská medailistka po čistej ležke a len jednom dobíjaní v stojke na štvrtý terč sa ocitla v záchranárskej pozícii. Nasťa ju však s rýchlym behom zvládla perfektne, mladej Prekopovej odovzdávala na 9. mieste (+56,2). Juniorka Prekopová pri svojich premiérových piatich výstreloch na ZOH v ležke nezakolísala a odrazu sa ocitla na 7. priečke (+1:12,9). Škoda, že jej neomylná ruka nevydržala, v stojke minula 1., 3. a 4. terč, dobíjala, no jeden trestný okruh ju odsunul až na 13. miesto (2:25,7), s pomalším behom na odovzdávke 14-ta (+3:08,7). Jana Gereková sa síce veľmi snažila, vpred sa však posunula už len o jednu priečku.
      

PROGRAM
PIATOK: štafety žien na 4x6 km, 15.30
Medailistky na ZOH vo Vancouveri'2010: zlato Rusko, striebro Francúzsko, bronz Nemecko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies