Biatlon: Na 15-ku s tromfom Kuzminová a s dobrou kartou Gereková

NETKY.SK • 13 Február 2014, 15:13 • 2 min
Biatlon: Na 15-ku s tromfom Kuzminová a s dobrou kartou Gereková

ČERVENÁ POĽANA - Na vytrvalostnú 15-ku nastúpi štvorica slovenských žien v piatok opäť s nádejnými kartami, jasný tromf drží v rukách Anastasia Kuzminová, dobrú kartu vlastní aj Jana Gereková a ak si neprehospodári potenciál, môže skončiť veľmi vysoko.

slovakia

left justify in out

Jasný tromf Kuzminovej spočíva v jej zlate v šprinte a 6. mieste v stíhačke. V súčte umiestení je najlepšia a patrí jej piedestál doteraz najúspešnejšej biatlonistky v Soči. Dobrú kartu vlastní Jana Gereková, aj keď dosiaľ nevýraznej, no chystá sa na frontálny útok, aby sa kvalifikovala aj do tridsiatky štartujúcich v pretekoch s hromadným štartom.

Pred Soči je zaujímavé pripomenúť Vancouver spred štyroch rokov. S číslom 27 vtedy vybehla na trať Anastasia Kuzminová, svižne, najrýchlejšie, no v úvodnej ležke zostal druhý a štvrtý výstrel visieť, čo znamenalo, že si už žiaden omyl na trati dovoliť nemohla, ak chcela pomýšľať na popredné umiestenie. Na prvej stojke jej nevyšiel prvý výstrel, identicky mala priebežne streleckú bilanciu rovnakú ako Jonssonová a Neunerová a aj keď na lyžiach bola rýchlejšia, tri trestné minúty penalizácie neveštili, že zopakuje svoje dva predchádzajúce medailové piedestály. V ďalšej ležke jej symbolicky podložil nohu pod rýchle lyže prvý výstrel a bolo jasné, že v záverečnej stojke, aj keby mala zázračný beh, už manko z trestných minút výrazne skresať nemôže. V záverečnej stojke mohla preklínať tretí výstrel a celú streleckú bilanciu 2-1-1-1, s ktorou si na konečnom 39. mieste zabarikádovala postup vpred.

Vo Vancouveri zvíťazila Nórka Tora Bergerová, ktorá sa považuje aj za jednu z favoritiek, už aj preto, že vlani na MS v Novom měste na Morave triumfovala pred Nemkou Henkelovou a Ukrajinkou Valj Semerenkovou.

Tohtoročný seriál SP vo vytrvalostných pretekoch bol v znamení Češky Soukalovej, zvíťazila v oboch, vybojovala si malý krištáľový glóbus, za ňou skončili Bieloruska Domračevová a Anastasia Kuzminová. Slovenská biatlonistka vyťažila najviac bodov z druhého miesta hneď v úvodných pretekoch tejto zimy vo švédskom Östersunde, potom k nemu v Ruhpoldingu pripojila 11. miesto. Gerekovej 38. a 56. miesto veľa optimizmu nevyvoláva, no to ešte nič neznamená, pretože v Soči to budú úplne iné preteky.

V histórii ZOH sa na ženskej vytrvalostnej trati vždy na zlatom výslní objavilo iné meno, od roku 1992 šesťkrát. Anastasia Kuzminová by si mohla osvojiť bilanciu Kanaďanky Bedardovej, ktorá na ZOH v Lillehammeri'94 po zlatom šprinte triumfovala aj na vytrvalostnej pätnástke. Zatiaľ výsledkový slovenský strop na ZOH patrí Martine Halinárovej, pred 20 rokmi v Lillehammeri obsadila 6. miesto, v Salt Lake City'02  deviate.

PROGRAM
PIATOK:
vytrvalostné preteky žien na 15 km, 15.00 SEČ
Medailistky na ZOH vo Vancouveri'10:      zlato Tora Bergerová (Nór.), striebro Jelena Chrustalevová (Kaz.), bronz Darja Domračevová (Biel.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies