Biatlon: Kuzminová nezískala medailu na 15km, zlato má Domračevová

NETKY.SK • 14 Február 2014, 16:59 • 2 min
Biatlon: Kuzminová nezískala medailu na 15km, zlato má Domračevová

ČERVENÁ POĽANA - Olympijskou víťazkou v piatkových vytrvalostných pretekoch žien na 15 km v rámci biatlonových súťaží na ZOH v Soči sa stala Bieloruska Daria Domračevová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pre 27-ročnú rodáčku z Minska je to druhá zlatá medaila z bežeckého a biatlonového komplexu Laura v Červenej Poľane, keď predtým triumfovala v stíhacích pretekoch. Striebornú medailu si vybojovala Švajčiarka Selina Gasparinová a bronz získala ďalšia Bieloruska Nadežda Skardinová. Slovenská medailová nádej Anastasia Kuzminová bojovala o popredné priečky až do poslednej štvrtej streľby, keď trikrát minula terč a z prvej desiatky klesla zatiaľ až do tretej. Preteky ešte pokračujú, ale medailové pozície by sa už nemali meniť.

 

"Uvedomovala som si, že pre úspech bude potrebné odstrieľať čisto. Na tejto najdlhšej trati je streľba veľmi dôležitá. Na mojom výkone sa odzrkadlila aj únava. V dejisku zimných olympijských hier som s prípravou už dva týždne. Dosť mi prekáža aj to, že preteky sú vždy večer - celý deň čakáte na štart a nemáte veľa času na oddych. Problémy mi robili aj veľké kopce, ktoré bolo treba zdolať v každom kole. Zhrnula by som to tak, že za môj výsledok vo vytrvalostných pretekoch môžu únava a zodpovednosť, ktorú som cítila. Bežala som do cieľa s kameňom na srdci, aspoň v závere som sa snažila pridať, aby som dosiahla čo najlepší čas," povedala pre RTVS Kuzminová. 

 

 

Víťazná Domračevová sa usmievala do mikrofónu RTVS: "Mám dobrú formu, cítim sa výborne. Práve pozitívne myslenie mi dáva silu zdolať konkurentky a nahnať na ne nejaké sekundy. Navyše, dlhšie trate mi vyhovujú viac. Je dôležité mať dobré lyže. Ráno sú úplne iné podmienky ako večer v čase pretekov, keď zájde slnko. Technici mi dobre pripravili lyže. Dôležité bolo, že som absolvovala aj kvalitnú prípravu na celú sezónu s vyvrcholením tu v Soči. Určite to bol najkrajší týždeň v mojom živote." 


Anastasia Kuzminová sa vydala na trať tridsiata piata z celkového počtu 84 biatlonistiek na štarte. Prvú streľbu v ľahu absolvovala slovenská reprezentantka rýchlo a presne a zaradila sa po nej na čelo priebežného poradia s minimálnym náskokom pred Češkou Gabrielou Soukalovou. Prvá stojka priniesla aj prvú chybu, Kuzminová nesklopila posledný z piatich terčíkov s priemerom 11,5 cm. Razom to znamenalo pokles na 13. pozíciu, na čelo sa dostala s čistou streľbou Češka Veronika Vítková. Aj druhú streľbu v ľahu zvládla Kuzminová bez chyby a posunula sa na 10. priečku s odstupom 41 sekúnd za čoraz väčšou suverénkou Bieloruskou Dariou Domračevovou. Svoje medailové ambície si 29-ročná rodáčka z Ťumenu Kuzminová doslova "odstrelila" na poslednej streľbe v stoji, keď zaváhala pri druhom, treťom aj štvrtom výstrele, ktoré skončili mimo terča. Znamenalo to tri trestné minúty navyše a pokles až do tretej desiatky priebežného poradia. Druhá slovenská repezentantka Janka Gereková opäť potvrdila, že na ZOH v Soči má problémy so streľbou. Päť chýb ju odsunulo až na 50. miesto celkového poradia. 

 

"Preteky boli náročné na kondíciu najmä preto, lebo zákruty na trati boli dosť rozbité," skonštatovala v cieli pretekov slovenská reprezentantka Janka Gereková a pokračovala: "Aj keď organizátori trať nasolili, bolo ťažké na nej bežať. O mojom umiestnení rozhodla predovšetkým posledná streľba v stoji, ktorá bola z môjho pohľadu zlá. Prečo to tak bolo? Keď to zistím, tak vám dám vedieť," reagovala na otázku televízneho moderátora RTVS slovenská olympionička. Po chvíľke rozmýšľania ešte dodala: "Tri predchádzajúce som zvládla, ale záverečná sa mi už nevydarila. Už som to neudržala." 

 

„Prvé tri položky boli ešte fajn, ale štvrtú som už nezvládla. Bolo to asi veľkou únavou. Štvrté kolo sa mi išlo veľmi ťažko, dnes to nebolo dobré ani po bežeckej stránke. Už som to fyzicky nezvládla. So svojimi výkonmi nemôžem byť spokojná, verím, že si náladu napravím aspoň v štafetách,“ uviedla Janka Gereková. 

Zostávajúce dve olympijské slovenské debutantky Martina Chrapánová a Terézia Poliaková urobili v streľbe dovedna až 11 chýb a obsadili celkovo 59. a 66. miesto. 



Výsledky - biatlon - piatok: 

Vytrvalostné preteky žien na 15 km: 1. Daria Domračevová (Biel.) 43:19,6 min (1 trestná minúta), 2. Selina Gasparinová (Švaj.) +1:15,7 min (0), 3. Nadežda Skardinová (Biel.) +1:38,2 (0), 4. Gabriela Soukalová (ČR) +1:57,5 (2), 5. Anais Bescondová (Fr.) +2:14,4 (2), 6. Veronika Vítková (ČR) +2:26,4 (1), 7. Julia Džimová +2:30,3 (1), 8. Olena Pidgrušná (obe Ukr.) +2:39,9 (1),...27. Anastasia Kuzminová +4:54,5 (4), 50. Janka Gereková +7:01,2 (5), 59. Martina Chrapánová +8:40,9 (5), 66. Terézia Poliaková (všetky SR) +10:00,2 (6).

 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies