Biatlon: Kazár namiesto pretekov v pondelok trénoval

NETKY.SK • 17 Február 2014, 13:38 • 2 min
Biatlon: Kazár namiesto pretekov v pondelok trénoval

ČERVENÁ POĽANA - Tridsiatka elitných svetových biatlonistov vrátane Slováka Mateja Kazára sa na olympijské preteky na 15 km s hromadným štartom na zimných olympijských hrách nevydala ani v pondelok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pre hustú hmlu a zlý stav tratí sa organizátori rozhodli odložiť štart už druhý deň po sebe. Po novom by sa preteky mali uskutočniť v utorok o 11.30 SEČ. Pre hustú hmlu sa táto atraktívna súťaž nemohla začať v pôvodne plánovanom nedeľňajšom termíne, ani v nedeľu ráno o 7.00 h SEČ a ani popoludní o 12.30 h SEČ.

Hmla sa od nedeľňajšieho podvečera držala v nadmorskej výške nad 700 m, biatlonový komplex Laura je vo výške 1450 m. "Pretekári prispôsobili celý deň pretekom. Nie je to pre nich dobré, že už dva dni napriek ich príprave nesúťažili. Uvidíme, čo bude zajtra. Boli sme, našťastie, zavčasu informovaní o zmene a Matej Kazár nemusel popoludní prísť druhýkrát do areálu. Ráno absolvoval namiesto pretekov ľahký tréning a potom sa vrátil do izby v olympijskej dedine. Popoludní chcel ísť na lyže, ale trate sú momentálne v zlom stave a je náročné na nich behať. Nechceli sme, aby sa zbytočne unavil, preto sme zvolili tréningovú jednotku v posilňovni," popísal program slovenského reprezentanta vedúci biatlonovej časti slovenskej výpravy Pavel Kobela a dodal: "Hore sme boli od piatej a videli sme, že to s pretekmi nevyzerá ružovo. Kým však jury nerozhodla o presune, tak sme sa museli pripravovať, lebo sme nechceli premárniť šancu." 

Psychicky i fyzicky vyčerpávajúce sú odklady najmä pre servismenov. Od rána pripravujú pretekárom lyže a musia sa neustále prispôsobovať aktuálnym podmienkam. "Ich práca napriek veľkej snahe pripraviť lyže vyšla navnivoč. Navyše nebudú mať zaslúžený deň voľna, keďže v ďalšom priebehu ZOH sú na programe štafety," uviedol Kobela. 

Odklad biatlonových pretekov na vrcholných podujatiach nie je častým javom. Pre pretekárov je lepšie, ak sa preteky zrušia ešte pred ich odštartovaním. V minulosti museli zísť z trate počas nich a nebolo to pre súťažiacich nič príjemné. "Verili sme, že hmla ustúpi a preteky sa uskutočnia. V zlom počasí vedia minúť aj najlepší strelci a bolo by to veľmi zaujímavé. Odklad je však pre objektívnosť pretekov lepší ako ich zrušenie po odštartovaní," tvrdí Pavel Kobela. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies