Anastasia Kuzminová návrat neuponáhľa, obetuje možno aj celú sezónu

NETKY.SK • 21 Október 2015, 13:28 • 2 min
Anastasia Kuzminová návrat neuponáhľa, obetuje možno aj celú sezónu

BANSKÁ BYSTRICA - Dvojnásobná olympijská víťazka biatlonistka Anastasia Kuzminová návrat po pôrode a narodení dcérky Olívie neuponáhľa a obetuje možno aj celú nadchádzajúcu sezónu.

slovakia

left justify in out

S najväčšou pravdepodobnosťou sa na štart významných pretekov postaví až ďalšiu zimu. "Teraz je pre mňa podstatná Olívia a jej zdravie a ak sa do biatlonu vrátim, tak jedine so zodpovedajúcou formou," jednoznačne vyhlásila.

 

V akom stave sa momentálne Nasťa nachádza, nasvedčujú aj jej ďalšie reakcie. "No čo je so mnou," zasmiala sa, "samozrejme, že aj ja trénujem, ale iným spôsobom ako ostatné dievčatá. Začala som asi mesiac po pôrode, v úvode som sa venovala špeciálnym cvičeniam na Dukle s našimi fyzioterapeutmi. Zamerala som sa na posilňovanie vnútorného svalstva, čo je pri návrate podstatné."

 

Nasťa už pomýšľa na streleckú prípravu, ďalšiu zložku komplexného biatlonového tréningu. "Veľmi mi na nej záleží. Hneď po pôrode som si strieľať nemohla dovoliť, malej Olívii som dávala v noci veľa energie, ťažko by som sa koncentrovala na streľbu a takáto príprava by mi neveľmi prospela. Zatiaľ je to u mňa v nasadení veľmi mierne, viacmenej s jednofázovými tréningami, aby sa organizmus postupne vrátil k stavom, aké som mala pred tehotenstvom. Keď začnem trénovať naozaj natvrdo, potrebujem mať komfortné pocity, aby telo námahu vydržalo."

 

Nebude to sezóna, akú si ešte pred júlovým pôrodom Anastasia Kuzminová želala. "Majstrovstvá sveta a dejisko Holmenkollen ma veľmi lákali, je tam trať, ktorú považujem za moju najobľúbenejšiu a zvyklo sa mi na nej dariť. Šampionát s termínom až na konci sezóny ma priťahoval, veľmi som túžila na ňom štartovať, no nechcem nič uponáhľať. Túto sezónu vidím reálne tak, že sa v nej zameriam hlavne na tréningy, aby som sa vrátila stopercentne pripravená. Ja sa nechcem objavovať na podujatiach len preto, aby ma ľudia zaregistrovali, že som sa vrátila. V prvom rade by som nerada sklamala seba a fanúšikov, znovu potrebujem mať vrcholnú streleckú a bežeckú formu, a to nejaký čas trvá. Prvé vážne sústredenie by som chcela mať pred februárovými majstrovstvami Európy, naplánované ho máme spolu s ostatnými blízko, v Novom Měste na Morave."

 

Spočiatku bude sprevádzať Nasťu v tréningoch aj dcérka Olívia. "Neustále ju dojčím a minimálne polroka chcem v tom vydržať. Ak by som začala tvrdšie trénovať, ťažko by som mohla v dojčení pokračovať. Veľmi mi záleží na tom, aby bola dcérka zdravá a ja sa zasa za každú cenu nemienim do biatlonu rýchlo vrátiť. Syn Jelisej sa veľmi teší na môj návrat do športu, veľa som sa s ním o tom rozprávala, a vie, že príde čas, ktorý strávi hlavne so starkou. Teraz sme boli dlhšie spolu, dokáže zvážiť výhody a nevýhody."

 

Ak sa nič nepredvídané nestane, ozajstný návrat do biatlonu odhaduje Nasťa buď na konci nadchádzajúcej sezóny, alebo v tej ďalšej. "Naozaj neviem presne určiť, ako to dopadne. Ak by som sa jednoznačne cítila dobre počas tréningov a aj chuť by bola neodolateľná, tak všetko urýchlim. Vnímať budem aj ostatné dievčatá, ako sa im počas zimy zadarí. Riskovať, že neuspejem, alebo sa vrátiť len tak, aby som zabrala jednu miestenku na majstrovstvá sveta, tak to odmietam."

 

Nasťa označila svoj momentálny stav prípravy za úplne začiatočný. "Asi tak na úrovni turistu. Najviac kilometrov teraz absolvujem s kočíkom. Ak si malú Olíviu zoberie svokra, tak si doprajem dlhší výbeh. Pred ďalšou sezónou by som už mala byť na tom úplne inak. Celú jar, leto a jeseň mám k dispozícii, a to je postačujúce. Nadchádzajúca sezónu mi pomôže optimálne sa naštartovať, pre nás je podstatný cieľ byť úspešný až na ďalší rok."

 

Regenerácia po pôrode sa odvíja od samotného dieťaťa, či dovolí matke oddýchnúť. "Pôrod je veľká záťaž na organizmus, o niečo väčšia ako výkon na olympijských hrách," zasmiala sa Nasťa. "Keby som porovnávala Jeliseja s Olíviou, aj s tým ich osemročným odstupom, tak teraz mi trvalo dlhšie, kým sa z pôrodu organizmus úplne spamätal. Momentálne sa cítim dobre, musím zaklepať, a verím, že takto bude aj pri plnej záťaži. Olívia je veľmi dobré dieťa, usmievavá, na rozdiel od Jeliseja, ktorý tri mesiace v kuse plakal. Asi sa prejavujú dievčenské vlastnosti, bývajú povahovo pokojnejšie, zatiaľ mám z nej naozaj radosť."

 

Nad koncom kariéry Anastasia Kuzminová neuvažovala. "Nikdy som si vážne nepovedala, že mám už toho dosť. Teraz som na vlne, ktorú si užívam, som oddýchnutá, každý jeden tréning mi prináša radosť a ochotu naplno sa námahe podvoliť. Myslím si, že pri pohľade na preteky sa chcenie opäť pretekať prejaví ešte viac."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona