Bhutánska kráľovná porodila syna, korunného princa

NETKY.SK • 6 Február 2016, 13:18 • 2 min
Bhutánska kráľovná porodila syna, korunného princa

NAÍ DILLÍ - Bhutánskemu kráľovskému páru sa narodil zdravý syn, kráľ Wangčhug bol pri pôrode pri manželke, oznámil dnes kráľovský palác.

slovakia

left justify in out

Ide o prvé dieťa 35-ročného kráľa a 25-ročnej neurodzenej kráľovnej, ktorí sa zobrali v roku 2011. Rodičia sa narodením prvého dieťaťa pochválili na Facebooku.

 

Chlapec prišiel na svet v kráľovskom paláci v piatok neskoro večer. Dediča trónu, ktorého meno ešte nezverejnili, už predstavili jeho starému otcovi a bývalému kráľovi.

 

V metropole kráľovstva, ktoré patrí k najodľahlejším a najuzavretejším na svete, privítali jeho príchod v súlade s budhistickými tradíciami. Médiá o ňom píšu ako o "najvzácnejšom dare pre Bhután" a vítajú ho ako "úsvit novej éry", informovala tlačová agentúra DPA.

 

Vláda sa rozhodla vyhlásiť na pondelok národný sviatok na oslavu radostnej udalosti, aby sa mohli ľudia modliť za novorodenca a jeho rodičov a zablahoželať im.

 

Absolvent Oxfordu, kráľ Džigme Khesar Wangčhug, si zobral v roku 2011 za manželku Jetsun Pemu, dcéru pilota dopravného lietadla. Za kráľa bol korunovaný v roku 2008, po odstúpení svojho otca, ktorý tým umožnil príchod demokracie a ustanovenie konštitučnej monarchie.

 

Dynastia Wangčhugovcov vládne v Bhutáne už vyše 100 rokov a je uctievaná obyvateľmi hornatej krajiny, ktoré sa rozkladá na 38.000 štvorcových kilometroch.

 

Bhután, nazývaný v miestnom jazyku kráľovstvo draka hromu, má 750.000 obyvateľov a susedí s Indiou a Čínou. Je veľmi izolované od sveta, televíziu zaviedlo iba pred 15 rokmi a snaží sa uchrániť pred masovým cestovným ruchom.

 

Budhistický národ si stanovil ojedinelý spôsob merania pokroku, meria hrubé národné šťastie ako obdobu výlučne ekonomických ukazovateľov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona