Bezplatnú prepravu vlakom využilo za rok 24 mil. osôb

NETKY.SK • 13 November 2015, 15:03 • 2 min
Bezplatnú prepravu vlakom využilo za rok 24 mil. osôb

BRATISLAVA - Prepravu zadarmo vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) využije za rok približne 24 miliónov osôb.

slovakia

left justify in out

Ako priblížila spoločnosť, ide o počet cestujúcich, ktorí do 17. novembra, teda presne za rok od zavedenia bezplatnej prepravy, využili možnosť cestovania zadarmo. ZZSK zároveň upozornila, že údaje za október a november ešte nie sú spočítané, ide teda o kvalifikovaný odhad.


Rok od zavedenia bezplatnej prepravy priniesol zmeny vo vyťaženosti vlakov. "Vo vlakoch sa počas roka 2015 vezie približne o 21 percent viac cestujúcich,“ konštatoval riaditeľ Úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. Za deväť mesiacov toho roka prepravila ZSSK bezplatne 17,6 milióna ľudí, čo predstavuje 43 percent zo všetkých cestujúcich vo vlakoch prevádzkovaných na základe zmluvy so štátom. "Denne tak odvezieme po koľajniciach o vyše 26 tisíc cestujúcich viac, celkovo denne sedí vo vlakoch približne 150 tisíc ľudí,“ doplnil Schmidt.


Záujem o bezplatnú prepravu narastal v priebehu roka postupne. Zaregistrovaný do systému bezplatnej prepravy uskutočnil v priemere 22 ciest. "Jedna cesta dosahuje 66 kilometrov, je to výrazne viac ako je dĺžka priemernej cesty platiaceho cestujúceho," vysvetlil Schmidt. Súčasne medziročne vzrástol záujem o cestovanie za prácou, počet ciest uskutočnených na traťové predplatné lístky stúpol o pätinu. Priemerná vyťaženosť vlakov ZSSK sa zvýšila z 26 na necelých 30 percent.


ZSSK vypravuje denne v priemere 1 450 vlakov. V súvislosti s bezplatnou prepravou sa pred rokom zaviedlo viac ako 100 nových spojov a zvýšila sa kapacita existujúcich vlakov predĺžením súprav o ďalšie vagóny. V roku 2015 ZSSK uskutoční na objednávku štátu 31,3 milióna vlakových kilometrov.


Od 17. novembra minulého roka môžu bezplatne jazdiť vlakmi všetky deti do 15 rokov, študenti denného štúdia do 26 rokov, rovnako aj všetci dôchodcovia, ktorí majú priznaný akýkoľvek dôchodok na základe zákona o sociálnom poistení. Podmienkou využitia je zaregistrovanie do osobitného systému ZSSK a získanie preukazu na bezplatnú dopravy. Bezplatne sa dá cestovať v regionálnej aj diaľkovej železničnej doprave na území Slovenskej republiky, pričom treba mať zabezpečený nulový lístok na každú jazdu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies