Bezpilotné lietadlo zvládlo pristátie na lietadlovej lodi na mori

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 12:35 • 2 min
Bezpilotné lietadlo zvládlo pristátie na lietadlovej lodi na mori

NORFOLK - Americké vojenské námorníctvo oznámilo, že s bezpilotným lietadlom veľkosti stíhačky v stredu popoludní prvýkrát pristálo na palube lietadlovej lode. Počítačový program armády tak uskutočnil jeden z najťažších úkonov, ktoré zvyčajne robí pilot.

slovakia

left justify in out

Experimentálne lietadlo X-47B vzlietlo z leteckej základne v Marylande a pristálo na lietadlovej lodi USS George H.W. Bush asi 112 kilometrov od pobrežia Virgínie, informoval podľa agentúry AP minister námorníctva Ray Mabus. 

Pristávací manéver, ktorý lietadlo zvládlo na lodi bez prestávky sa pohybujúcej po mori, kde bolo potrebné navigovať cez vzdušné turbulencie za loďou, doteraz vyskúšali iba na rieke. Po prvom úspešnom pristátí ho o necelú hodinu ešte dvakrát zopakovali, všetko išlo podľa plánu.

Námorníctvo teraz môže prikročiť k plánovanému vývoju iného bezpilotného lietadla, ktoré spolu s tradičnými lietadlami flotily bude nepretržite hliadkovať a súčasne bude mať útočné schopnosti. Otvorilo by to cestu k širšiemu využívaniu bezpilotných lietadiel, pretože USA by nepotrebovali súhlas iných krajín s využívaním ich leteckých základní.

Podľa kontradmirála Mata Wintera by tieto bezpilotné lietadlá mohli byť nasadené do operácií od roku 2020. Kritici v USA i zahraničí tvrdia, že útoky bezpilotných lietadiel majú zbytočne veľa civilných obetí a sú vedené s nedostatočnou kontrolou. 

Podľa analytikov na obranu sú však budúcnosťou pri vedení vojen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona