Bezpilotné lietadlá využívame aj doma, priznal šéf FBI

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 09:07 • 2 min
Bezpilotné lietadlá využívame aj doma, priznal šéf FBI

WASHINGTON - Kontroverzné bezpilotné lietadlá využíva americká armáda aj na území Spojených štátov. V stredu to priznal šéf Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Robert Mueller, ktorý to povedal členom Kongresu.

slovakia

left justify in out

Podľa neho však ide len o "minimálny počet" takýchto prípadov a lietadlá majú čisto "prieskumné" účely. Okrem FBI disponujú týmito strojmi aj ďalšie americké bezpečnostné agentúry, ktoré s pomocou nich napríklad monitorujú hranicu s Mexikom.

Niektorým členom Kongresu sa však využívanie bezpilotných lietadiel na území USA nepáči. "Myslím, že v hre je právo na súkromie," povedal senátor Chuck Grassley v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN. Spochybnil pritom legálnosť takého postupu. "Ak má ich používanie oporu v legislatíve, mali by nám to povedať," dodal. Podobný názor má aj senátor Ron Paul, ktorý tvrdí, že bezpilotné lietadlá sa môžu využiť len v prípade, keď dá na to súhlas sudca. "Tipujem, že na tieto vecičky nemajú povolenie, len tak si lietajú. Som proti tomu," povedal pre agentúru AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies