Bezpilotná raketa SpaceX vezie k ISS nový spojovací adaptér pre NASA

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 10:34 • 2 min
Bezpilotná raketa SpaceX vezie k ISS nový spojovací adaptér pre NASA

MYS CANAVERAL - Súkromná americká komerčná spoločnosť SpaceX vypustila dnes ráno do vesmíru z Mysu Canaveral na Floride svoju bezpilotnú raketu Falcon 9 s približne 2250 kilogramami nákladu pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).

slovakia

left justify in out

Okrem nového spojovacieho adaptéru, ktorý pri ISS umožní pristávanie vesmírnych lodí súkromných spoločností, sa v nákladnej lodi Dragon nachádza aj dekóder DNA pre genetický výskum v kozme, informovala agentúra AP.

 

Krátko po štarte sa podarilo na kozmodróme Mysu Canaveral pristáť s použitým prvým stupňom nosnej rakety Falcon 9, ktorý chce SpaceX využívať opakovane. Stupeň pristál podľa AP vertikálne. Takéto pristátie na záver kozmickej misie sa podarilo iba po druhý raz. Nočnou oblohou otriasli dva zvukové nárazy.

 

Ide už o druhý pokus spoločnosti SpaceX dopraviť na ISS nový spojovací adaptér. Prvý zhorel vlani nad Atlantikom pri havárii rakety.

 

NASA tento dokovací adaptér potrebuje nainštalovať na ISS predtým, než začne na budúci rok vysielať k ISS Američanov v nových kozmických viacmiestnych kapsulách. Druhý takýto spojovací adaptér by mal letieť do vesmíru o rok.

 

Loď Dragon s nákladom by sa mala spojiť s ISS podľa agentúry AP v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies