Bezpečnostné služby zmarili veľký teroristický útok v Moskve

NETKY.SK • 19 Júl 2011, 06:49 • 2 min
Bezpečnostné služby zmarili veľký teroristický útok v Moskve

Bezpečnostné služby zmarili veľký teroristický útok v Moskve

slovakia

left justify in out

img

Ruské bezpečnostné služby zmarili veľký teroristický útok v metropole Moskva alebo v jej okolí, ktorý pripravovali militanti z nepokojného severného Kaukazu. Oznámila to dnes ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB).
      "Pred niekoľkými dňami sme zmarili  veľký teroristický útok, ktorý sa pripravoval v moskovskej oblasti," oznámil riaditeľ FSB Alexander Bortnikov ruskému prezidentovi Dmitrijovi Medvedevovi.
       Úrady zatkli v súvislosti s prípadom štvoricu podozrivých zo severného Kaukazu. Muži plánovali zaútočiť na "zariadenia plné ľudí a dopravnú infraštruktúru". Pri razii v úkryte militantov boli skonfiškované podomácky vyrobené nálože, zbrane a mapa s načrtnutým plánom útoku.
      Rusko čelí na nepokojnom severnom Kaukaze ozbrojenému odporu islamských povstalcov, ktorý podľa analytikov naberá na sile. Moskva viedla v regióne dve vojny a teraz sa snaží oblasť upokojiť štedrými dotáciami z federálneho rozpočtu.
      Vodca severokaukazských povstalcov Doku Umarov prevzal zodpovednosť za januárový samovražedný útok na najrušnejšom moskovskom letisku Domodedovo, ktorý si vyžiadal 37 životov. Prihlásil sa aj k útokom na moskovské metro z marca 2010 so 40 obeťami, pričom hrozí, že cvičí atentátnikov na ďalšie údery v ruských mestách.
      Ruské bezpečnostné služby zvýšili ostražitosť v súvislosti s blížiacimi sa decembrovými parlamentnými voľbami a prezidentskými voľbami v marci 2012.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies