Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o sankciách voči režimu Kaddáfího

NETKY.SK • 28 Február 2011, 08:00 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o sankciách voči režimu Kaddáfího

Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu o sankciách voči režimu Kaddáfího

slovakia

left justify in out

img

Bezpečnostná rada OSN dnes jednomyseľne hlasovala za uvalenie sankcií voči Líbyi vrátane zbrojného embarga a ďalších opatrení namierených proti vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v reakcii na potlačenie demonštrácií a zabíjanie demonštrantov.
      Rada v pomere 15-0 hlasovala za prijatie rezolúcie, ktorá tiež vyzýva na okamžité odporučenie smrtiacich zásahov voči líbyjským demonštrantom na vyšetrovanie pred Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu a prípadné trestné stíhanie každého, kto bol zodpovedný za zabíjanie civilistov.
      Výbor OSN určí jednotlivých predstaviteľov líbyjského režimu, na ktorých sa bude vzťahovať zákaz cestovania a zmrazenie účtov v zahraničí, uviedla rada.
      OSN odhaduje, že pri zásahoch jednotiek lojálnych Kaddáfímu zahynulo od 15. februára, teda od začiatku protivládnych demonštrácií v Líbyi, viac ako 1000 ľudí.    
      BR OSN zároveň vyzvala na "okamžité ukončenie násilia" a kroky na splnenie legitímnych požiadaviek obyvateľov Líbye. Rada apelovala na líbyjské úrady, aby konali "zdržanlivo, rešpektovali ľudské práva a medzinárodné právo" a umožnili okamžitý prístup medzinárodným ľudskoprávnym pozorovateľom do krajiny.
      Rada ďalej vyzvala na okamžité zrušenie obmedzení "pre všetky formy médií" a na zaistenie bezpečnosti cudzích štátnych príslušníkov a pomoc pri ich odchode z krajiny.
      Na základe zbrojného embarga podniknú členské štáty OSN okamžité a nevyhnutné kroky na zabránenie priameho alebo nepriameho zásobovania, predaja alebo prevozu zbraní, munície, vojenských vozidiel a vybavenia do Líbye. Rezolúcia tiež zakazuje Líbyi dovoz zbraní a zbrojného materiálu.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies