Bezpečnostná rada OSN ostro odsúdila útok na kaviareň v marockom Marrákeši

NETKY.SK • 29 Apríl 2011, 07:20 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN ostro odsúdila útok na kaviareň v marockom Marrákeši

Bezpečnostná rada OSN ostro odsúdila útok na kaviareň v marockom Marrákeši

slovakia

left justify in out

img

Bezpečnostná rada OSN "čo najostrejšie" odsúdila v noci nadnes útok na kaviareň v marockom Marrákeši, pri ktorom vo štvrtok prišlo o život najmenej 14 ľudí, vrátane zahraničných turistov.
      V spoločnom vyhlásení pre médiá vyjadrilo 15 členov Bezpečnostnej rady OSN sústrasť rodinám obetí "tohto strašného činu". "Každá forma terorizmu je kriminálna a neospravedlniteľná," uvádza sa vo vyhlásení.
      Aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun je šokovaný z útoku. Jeho hovorca uviedol, že šéf OSN ostro odmieta "nevyberané násilie proti nevinným civilistom".
      Pri štvrtkovom útoku bolo zabitých podľa marockých úradov 14 ľudí "rôznej štátnej príslušnosti". Záchranári dokonca hovorili o 18 obetiach. Podľa televízie 2M zahynuli piati Maročania, šiesti Francúzi a štyria ďalší cudzinci bez uvedenia štátnej príslušnosti.
      Zranenia utrpelo 20 ľudí. Tlačová agentúra RIA Novosti informovala, že medzi nimi sú dvaja ruskí občania - manželka a syn poslanca ruskej Štátnej Dumy Valerija Selezneva. Podľa francúzskych médií utrpeli zranenia aj občania Japonska, Holandska, Švajčiarska a Tuniska.
      Explózia, ktorá nastala krátko pred poludním, vážne poškodila fasádu dvojposchodovej kaviarne Argana, ktorá je na námestí zapísanom v Zozname svetového dedičstva UNESCO.
      Išlo o najkrvavejší útok v severoafrickom Maroku za uplynulých osem rokov. Predbežne sa k zodpovednosti zaň nikto neprihlásil. Špekuluje sa však o tom, že išlo o krvavý čin severoafrickej odnože al-Káidy, alžírskej teroristickej organizácie AQMI.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies