Bezpečnostná rada OSN odmietla mimoriadne zasadnutie, o ktoré požiadala Líbya

NETKY.SK • 22 Marec 2011, 07:54 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN odmietla mimoriadne zasadnutie, o ktoré požiadala Líbya

Bezpečnostná rada OSN odmietla mimoriadne zasadnutie, o ktoré požiadala Líbya

slovakia

left justify in out

img

Bezpečnostná rada OSN dnes odmietla líbyjskú žiadosť o mimoriadne zasadnutie zamerané na zastavenie "vojenskej agresie" Francúzska a Spojených štátov amerických, ale rada bude mať vo štvrtok 24. marca informatívne stretnutie o Líbyi s generálnym tajomníkom Pan Ki-munom.
      Členovia Bezpečnostnej rady (BR)OSN dnes v New Yorku viedli diskusie za zatvorenými dverami v reakcii na list zo soboty 19. marca, ktorý napísal líbyjský minister zahraničných vecí Músá Kúsa. Ten v liste tvrdil, že "zahraničné sprisahanie je zacielené... proti Líbyi, jej jednote a územnej celistvosti".
      V liste, ktorý získala tlačová agentúra Associated Press (AP), Kúsa obvinil Francúzsko a USA z bombardovania "viacerých civilných cieľov", čím porušili Chartu OSN, a žiadal "mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré by zastavilo túto agresiu".
      BR OSN minulý týždeň vo štvrtok prijala rezolúciu, schvaľujúcu vojenskú akciu na ochranu civilistov pred útokmi síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, a zaviedla bezletovú zónu nad krajinou. V sobotu americké, francúzske a britské sily začali nálety proti líbyjskej protivzdušnej obrane, tankom, obrneným transportérom a ďalšej vojenskej výzbroji.
      Rezolúcia vyžaduje, aby generálny tajomník OSN Pan Ki-mun predložil "do siedmich dní" Bezpečnostnej rade OSN správu o uplatňovaní opatrení rezolúcie. Sedem dní uplynie práve vo štvrtok, keď sa má konať informatívne stretnutie rady.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies