Bezpečnostná rada odporučila prijatie Južného Sudánu za 193. člena OSN

NETKY.SK • 14 Júl 2011, 11:41 • 2 min
Bezpečnostná rada odporučila prijatie Južného Sudánu za 193. člena OSN

Bezpečnostná rada odporučila prijatie Južného Sudánu za 193. člena OSN

slovakia

left justify in out

img

Bezpečnostná rada OSN dnes oficiálne odporučila, aby Južný Sudán prijali za 193. člena Spojených národov. Novú africkú krajinu, ktorá cez víkend vyhlásila nezávislosť, majú do OSN prijať vo štvrtok, oznámila agentúra Reuters.
      Južný Sudán vyhlásil nezávislosť v sobotu na základe januárového referenda. Hlasovanie zorganizovali v súlade s mierovou dohodou z roku 2005, ktorá ukončila 20-ročnú vojnu medzi severom a juhom Sudánu.
      Sudán získal nezávislosť v roku 1956, krajinu však dlho trápil konflikt medzi prevažne moslimským severom a juhom, kde žije veľa kresťanov.
      Doteraz poslednú krajinu do OSN prijali v roku 2006 a bola ňou Čierna Hora, ktorá sa oddelila od Srbska. Stáli členovia BR, Čína a Rusko, zablokovali prijatie Taiwanu a Kosova.
      Keďže sudánska vláda v Chartúme nezávislosť Južného Sudánu uznala vo februári, žiadosť Južného Sudánu schválili bez problémov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona