Bezpečnosť v údržbe je prioritou Týždňa bezpečnosti pri práci

NETKY.SK • 25 Október 2010, 11:57 • 2 min
Bezpečnosť v údržbe je prioritou Týždňa bezpečnosti pri práci

Bezpečnosť v údržbe je prioritou Týždňa bezpečnosti pri práci

slovakia

left justify in out

Prioritou tohtoročného Európskeho týždňa pre bezpečnosť a ochranu zdravia je bezpečnosť v údržbe. Ako pre TASR uviedla generálna riaditeľka Národného inšpektorátu práce (NIP) Jana Popovičová, v rámci tejto akcie sa vo viac než 30 krajinách uskutočnia stovky konferencií, výstav i odborných školení. Na Slovensku ich organizuje NIP v spolupráci s Európskou agentúrou pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (EU-OSHA).
"NIP má v tejto činnosti široký záber, od kontrol na cestách, cez bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (BOZP), pracovnoprávne vzťahy, kontrolu kolektívnych zmlúv, či trhový dohľad," povedala Popovičová. Pripomenula, že 43. kalendárny týždeň je každý rok týždňom bezpečnosti a realizuje sa projekt Dobrá prax. "Cieľom je zvýšiť BOZP, minimalizovať pracovné úrazy a zvýšiť povedomie o BOZP," dodala.
Podľa materiálov EU-OSHA nie je zameranie sa na bezpečnosť v údržbe náhodné. "Pracovníci údržby sú najviac náchylní na choroby a zdravotné ťažkosti súvisiace s prácou," uviedol riaditeľ EU-OSHA Jukka Takala. Podľa neho až 20 percent úrazov na pracoviskách súvisí s údržbou, preto je práve táto téma súčasťou kampane Zdravé pracoviská.
Agentúra EU-OSHA sídli v španielskom Bilbau a má za cieľ zlepšiť život ľudí v práci tým, že podporuje tok technických, odborných a ekonomických informácií medzi všetkými zúčastnenými stranami v oblasti problematiky BOZP. Slovensko tu má zastúpenie prostredníctvom NIP.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies