Bezpečnostný výbor českej snemovne neschválil program, pozvaní nevystúpia

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 17:45 • 2 min
Bezpečnostný výbor českej snemovne neschválil program, pozvaní nevystúpia

PRAHA - Ani po dvoch hodinách s prestávkou v rokovaní nedospeli účastníci mimoriadneho zasadania bezpečnostného výboru českej Poslaneckej snemovne k dohode o forme a programe rokovania. Napokon návrh programu ani s úpravami neschválili, čo znamená koniec zasadania.

slovakia

left justify in out

Pozvaní predstavitelia Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) vrátane jeho odstupujúceho šéfa Roberta Šlachtu, ktorí vlastne rokovanie nepriamo iniciovali, tak poslancom nemôžu poskytnúť avizované informácie o údajnom prepojení vedenia polície s kriminálnym prostredím, respektíve o "brutálnom úniku" informácií, ako to formuloval šéf ostravskej expozitúry ÚOOZ Jiří Komárek. Práve na neho podal v tejto súvislosti trestné oznámenie v uplynulých dňoch policajný prezident Tomáš Tuhý.


Už pred samotným hlasovaním sa niektorí prítomní domnievali, že by sa rokovanie malo ukončiť, iní boli zasa proti schváleniu programu, ešte iní za pozvanie ministra vnútra ČR Milana Chovanca, policajného prezidenta Tomáša Tuhého, ale aj šéfa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS) Michala Murína.


Podľa informácií internetového serveru Novinky.cz premiér Bohuslav Sobotka zbavil práve Murína mlčanlivosti, aby zrejme mohol vystúpiť pred poslancami. Poslanec Stanislav Huml navrhoval, aby sa výbor obrátil na šéfa rezortu vnútra so žiadosťou o zbavenie mlčanlivosti odstupujúcich predstaviteľov Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu.


Jeho kolega z výboru Ivan Gabal zasa upozornil, že reorganizáciu polície by bolo treba zastaviť, ak dôjde k zriadeniu vyšetrovacej komisie. V budove snemovne boli počas rokovania aj viacerí na rokovanie výboru nepozvaní členovia vlády ČR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona