Bezpečnostný pracovník upozorňoval, že žeriav je na nestabilnej plošine

NETKY.SK • 29 November 2013, 17:17 • 2 min
Bezpečnostný pracovník upozorňoval, že žeriav je na nestabilnej plošine

SAO PAULO - Bezpečnostný inžinier na futbalovom štadióne pre majstrovstvá sveta 2014 v Sao Paule, na ktorý sa zrútil obrovský žeriav a zabil pri tom dvoch robotníkov, údajne upozorňoval hlavného stavebného dozorcu, že hrozia možné problémy pri operácii. Informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Čerstvý incident opäť zvýšil obavy z toho, či Brazília bude schopná bez väčších problémov zorganizovať budúcoročný futbalový šampionát, ale hlavne OH 2016 v Rio de Janeire.

Štadión  Sao Paulo's Arena Corinthians mal byť dokončený koncom decembra a robotníci potvrdili, že rýchlosť  bola top priorita pri výstavbe, pričom mnoho ľudí pracovalo v 12-hodinových smenách a nemali ani dovolenky. Tento štadión mal slúžiť už na generálku pred MS 2014, ktorou bol aj v tomto kalendárnom roku tradične Pohár konfederácií FIFA. FIFA ho však vyškrtla zo zoznamu, pretože nastali finančné problémy  ešte pred začiatkom stavebných prác.

Antonio de Sousa Ramalho, prezident Asociácie občianskych pracovníkov v priemysle v Sao Paule uviedol, že hlavní supervisori robili nátlak na dokončenie stavebných prác na streche napriek niekoľkým daždivým dňom, ktoré rozmočili podlažie. Ramalho povedal, že inžinier upozorňoval supervisora na možné problémy, pretože podlažie nebolo stabilné. "Na jeho prekvapenie mu dozorca povedal, že nič zlé sa nestane a malo by sa pokračovať v práci," povedal Ramalho, ktorý odmietol prezradiť zo strachu meno robotníka. "Diskutovali o celej záležitosti, ale hlavný supervisor nakoniec rozhodol, že sa bude v práci pokračovať."

Na štadióne v Sao Paule sa má uskutočniť otvárací zápas budúcoročných MS v Brazílii. Prestavba a modernizácia štadióna Itaquerao, ktorý má byť jedným z dvanástich dejísk svetového šampionátu, bola z 94 percent už dokončená. Štadión pre takmer 70-tisíc divákov, na ktorom sa okrem otváracieho duelu má uskutočniť aj ďalších päť stretnutí MS 2014, má byť podľa plánov dokončený do konca tohto kalendárneho roka. Nehoda môže posunúť termín jeho odovzdania, Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) určila termín uzávierky u všetkých dejísk na december. Nehoda sa udiala počas obednej prestávky, keď sa na stavenisku vyskytovalo menej robotníkov než obvykle. Podľa agentúry AP žeriav práve vynášal stavebný materiál smerom k streche, keď sa náhle, z dosiaľ neznámych dôvodov zrútil. Pád žeriava výrazne poškodil časť východnej tribúny a jej strechu. Po tragickej nehode sa všetky stavebné práce na štadióne okamžite zastavili.

Štadión v Sao Paule, ktorý nesie oficiálny názov Aréna Corinthians, stavia brazílsky stavebný konglomerát Odebrecht SA. Ten už začal s vyšetrovaním celej udalosti. Predstavitelia klubu Corinthians Sao Paulo, ktorý bude na štadióne hrávať svoje domáce zápasy, vydali krátke stanovisko, v ktorom vyjadrili svoju ľútosť nad nehodou. Svetový šampionát sa začne 12. júna 2014 a hrať sa bude na 12 štadiónoch.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies