Bezpečnostný analytik: IS nemožno zlikvidovať výhradne silou

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 11:35 • 2 min
Bezpečnostný analytik: IS nemožno zlikvidovať výhradne silou

BUDAPEŠŤ - Islamský štát (IS) nie je možné zlikvidovať výhradne vojenskými prostriedkami, jeho sila je totiž založená na podpore irackých sunnitov.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre TASR to konštatoval maďarský bezpečnostný analytik Péter Tálas. Zdôraznil, že kým sa s irackými sunnitmi nedosiahne politická dohoda, napríklad v tom, aby nepodporovali prítomnosť IS, dovtedy nebude možné IS ani len oslabiť, a už vôbec nie zlikvidovať ho.

 

Podľa Tálasa - dekana Fakulty medzinárodných a európskych štúdií Národnej univerzity verejnej služby - je vojenský zásah samozrejme nutný, nutné sú pozemné operácie i letecké útoky, tie však neoslabia IS.

"IS je teroristická organizácia, ktorá prerástla do tamojšej politickej infraštruktúry. Potrebujeme prakticky to, aby tam žijúci odmietli prítomnosť IS, iba v takom prípade si dokážem predstaviť jeho likvidáciu," zdôraznil.

 

V súvislosti s nedávnymi udalosťami v Európe analytik vyjadril názor, že to, kto považuje napríklad karikatúry za vkusné alebo nevkusné, je politickou otázkou. Isté však podľa neho je, že odpoveďou na ňu nemôže byť teroristický čin: je neprijateľné, aby kvôli tomu napadli redakcie a vraždili ľudí - novinárov.

 

"Je úplne jedno, aký máme názor na karikatúry, teroristický útok nemôže byť formou vyjadrenia nesúhlasu. Osobne si myslím, že ak v Európe je možné kresliť a zverejňovať karikatúry Ježiša, Budhu či kohokoľvek, tak je možné nakresliť aj Mohameda. Je zrejmé, že v arabských, prípadne moslimských krajinách to tak nie je. Európa však musí trvať na vlastných postojoch," povedal Tálas.

 

V reakcii na otázku o možnom vývoji a príspevku strednej Európy k boju Západu proti IS analytik pripomenul, že maďarský premiér Viktor Orbán v týchto dňoch prezentoval určitú formu účasti.

 

"Myslím si, že to má v prvom rade politický význam. Kľúčovou záležitosťou západných spojencov je evidentne boj proti IS. Zatiaľ nie v rámci Severoatlantickej aliancie, ale ani nie v rámci Európskej únie či OSN. Bude to zrejme prebiehať v rámci akejsi koalície dobrovoľníkov," podotkol.

 

Z maďarskej strany pôjde podľa jeho slov zrejme o vládny návrh príspevku na pomoc západnej koalícii proti IS, ku ktorému bude potrebné schválenie parlamentu, pretože táto podpora nepôjde v rámci NATO, EÚ alebo OSN.

"Predpokladám, že Maďarsko bude chcieť plniť úlohy, aké sme doposiaľ zo strany maďarských vojenských misií videli čiastočne v Kosove a čiastočne v Afganistane, teda o strážne a ochranné úlohy," dodal.

 

"Na území Kurdistanu sú tri výcvikové tábory, kde cvičia príslušníkov kurdských milícií péšmarga, pričom teraz chcú zriadiť štvrtý tábor. Títo Kurdi budú mať významnú úlohu v pozemných operáciách namierených voči IS. K tomuto by sme chceli prispieť. Keďže je však mimoriadna vojnová situácia, môžeme skonštatovať, že nejde o klasickú operáciu, v akej by sme mali skúsenosti, preto sa nedomnievam, že pošleme výcvikovú jednotku. Urobia tak zrejme skúsení Američania a Briti. Maďarsko tak pravdepodobne ponúkne strážnu a ochrannú jednotku tohto štvrtého tábora," spresnil Tálas.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies