Bezpečnostná rada SR ponechá zvýšený stupň teroristického ohrozenia

NETKY.SK • 15 Júl 2016, 17:20 • 2 min
Bezpečnostná rada SR ponechá zvýšený stupň teroristického ohrozenia

BRATISLAVA – Na Slovensku ostane v platnosti druhý – zvýšený - stupeň teroristického ohrozenia. V reakcii na štvrtkový (14.7.) útok v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom zahynulo najmenej 84 ľudí, o tom dnes rozhodla Bezpečnostná rada SR.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Robert Kaliňák informoval, že bolo pripravené zrušenie zvýšeného stupňa, ktorý bol prijatý 23. marca po teroristickom útoku v Belgicku. „Podľa dnešného rozhodnutia rady sme tento stupeň ponechali na čísle dva,“ oznámil minister. Kaliňák odsúdil čin 31-ročného Francúza tuniského pôvodu Mohameda Lahouaieja Bouhlela. Šlo podľa neho o „ohavný a zbabelý teroristický útok, ktorého obeťou sa stali nevinní ľudia“.

 

Reakciou naň je aj rozhodnutie o tom, že bude permanentne, 24 hodín denne, zasadať Národné bezpečnostné a analytické centrum, ktoré patrí pod Slovenskú informačnú službu (SIS). „Bude postupne vyhodnocovať všetky informácie, ktoré budú prichádzať nielen z Francúzska, ale aj z ďalších partnerských organizácií SIS,“ vysvetlil Kaliňák.

 

Minister pripomenul, že už v súvislosti s predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ boli prijaté zvýšené bezpečnostné opatrenia, ku ktorým teraz pribudnú ďalšie – dodatočné opatrenia. V uliciach sú už teraz tisíce policajtov a teraz budú nasadené aj všetky zálohy. Tým sa podľa Kaliňáka Slovensko dostane na hranicu svojich kapacít.

 

Mnohé z prijatých opatrení budú viditeľné. Kaliňák ich však bližšie nechcel konkretizovať, keďže ide aj o spravodajské informácie. Prisľúbil však, že snaha bude, aby boli obmedzenia pre obyvateľov a návštevníkov hlavného mesta čo najmenšie. Osobitne sa podľa neho bude musieť Slovensko pripraviť na septembrový summit európskych lídrov v Bratislave.

 

Kaliňák si nemyslí, že v prípade útoku v Nice mohli zlyhať francúzske bezpečnostné zložky. Kriticky sa však vyjadril k faktu, že v poslednom čase sa zopakovali viaceré veľké teroristické útoky. „Do týždňa, desiatich dní budete mať všetky informácie o živote, ceste, rizikách, kontaktoch, prepojeniach útočníka, uvidíte. To všetko získame za pár dní, ale až po útoku. Ako je možné, že nie sme schopní vyhodnocovať tieto informácie dopredu a na základe nich prijímať opatrenia?“ opýtal sa minister.

 

Za najväčšieho nepriateľa v súboji s terorizmom Kaliňák označil mieru uvoľnenia, alebo rutinu, ktorá sa mohla prejaviť aj vo Francúzsku, kde boli všetky bezpečnostné zložky v pohotovosti počas nedávnych Majstrovstiev Európy vo futbale.

Počas sviatku - Dňa dobytia Bastily - vrazilo nákladné auto do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnej Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

 

Pri útoku zahynulo najmenej 84 ľudí, 18 zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších majú ľahké zranenia. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra. K zodpovednosti za útok sa doposiaľ nikto neprihlásil.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona