Bezpečnostná rada SR je už v pohotovosti: Hranica s Ukrajinou je monitorovaná

NETKY.SK • 19 Február 2014, 15:06 • 2 min
Bezpečnostná rada SR je už v pohotovosti: Hranica s Ukrajinou je monitorovaná

BRATISLAVA - Slovenská strana monitoruje našu hranicu s Ukrajinou, doteraz sme nezaznamenali žiadny pohyb migrantov, ani zvýšený počet žiadostí o víza.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná rada SR je v súvislosti so situáciou u našich východných susedov v pohotovosti. "Monitorujeme našu hranicu s Ukrajinou, doteraz sme nezaznamenali žiadny pohyb migrantov, ani zvýšený počet žiadostí o víza," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré poskytol tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. V prípade potreby je Slovensko pripravené reagovať na aktuálnu situáciu.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák o situácii na Ukrajine informoval svojich kolegov už na dnešnom rokovaní vlády. Slovenský kabinet je hlboko znepokojený násilím, ktoré prepuklo v uliciach Kyjeva a má za následok veľa obetí na životoch a stovky zranených ľudí. Vláda odsudzuje všetky formy násilia a vyzýva na jeho okamžité zastavenie. "Jedinou cestou ako nájsť ústavné východisko sú politické rokovania vlády, opozície a občianskej spoločnosti, ktoré by mali viesť k potrebným ústavným reformám a demokratickým a transparentným prezidentským voľbám," píše sa vo vyhlásení premiéra Roberta Fica. Slovenská republika si podľa jeho slov praje stabilnú, demokratickú a prosperujúcu Ukrajinu. "Nechceme, aby sa Ukrajina dostala do izolácie, lebo to neprospeje ani Ukrajine, ani nám. V súvislosti s vývojom situácie u nášho suseda v krátkom čase zasadne Bezpečnostná rada SR," oznámil premiér. 

 

Ukrajinská polícia v stredu opätovne zasiahla proti protivládnym demonštrantom v hlavnom meste Kyjev. Počet obetí vzájomných stretov sa zvýšil na 26. K novému útoku polície došlo po tom, ako prezident Viktor Janukovyč obvinil lídrov opozície z najsilnejších násilností od vypuknutia nepokojov. 

 

Po neúspešných nočných rokovaniach ich vyzval, aby sa dištancovali od radikálnych síl. Rusko obvinilo opozičných lídrov zo snahy "násilne prevziať moc". Polícia v noci z utorka na stredu zasiahla proti demonštrantom vodnými delami, viacero stanov na centrálnom kyjevskom námestí zapálila. 

 

Utorňajšie násilie v centre Kyjeva nasledovalo po tom, ako niekoľkotisícový dav zamieril k parlamentu, kde mali politici rokovať o požadovaných zmenách v ústave. Pochod bol spočiatku pokojný, situácia sa však zmenila po tom, ako sa niektorí účastníci pokúsili prelomiť zátarasy, na čo poriadkové sily použili gumové projektily a ohlušovacie granáty. Cieľom akcie bolo vyvinutie nátlaku na vládnych politikov, aby nebrzdili snahy o ústavnú reformu, ktorá by mala obmedziť právomoci prezidenta Janukovyča. Rokovanie parlamentu predtým zablokovali opoziční poslanci, ktorí obsadili pódium po tom, ako im znemožnili podať návrh uznesenia o vrátení ústavy do stavu spred roka 2004. 

 

Rusko v stredu vyzvalo lídrov ukrajinskej opozície, aby zastavili krviprelievanie. Ruské ministerstvo zahraničia vo vyhlásení uviedlo, že využije všetok svoj vplyv na opätovné nastolenie pokoja vo svojom "priateľskom bratskom štáte". "Ruská strana žiada lídrov opozície, aby zastavili krviprelievanie a okamžite obnovili dialóg so zákonnými úradmi bez ultimát a hrozieb," uvádza sa vo vyhlásení, podľa ktorého je Ukrajina pre Rusko nielen strategickým partnerom, ale aj bratskou krajinou. Situáciou na Ukrajine sa budú vo štvrtok mimoriadne zaoberať aj ministri zahraničných vecí všetkých 28 členských štátov Európskej únie (EÚ). Na stole bude aj otázka prípadného zavedenia sankcií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies