Bezpečnostná rada OSN zasadne mimoriadne; prerokuje ofenzívu Turecka v Sýrii

NETKY.SK • 22 Január 2018, 06:00 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN zasadne mimoriadne; prerokuje ofenzívu Turecka v Sýrii

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok mimoriadne zasadne, aby prerokovala aktuálnu situáciu v Sýrii po tom, ako tam Turecko spustilo ofenzívu. V správe na Twitteri to v nedeľu oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

slovakia

left justify in out

Le Drian už skôr v nedeľu informoval, že Francúzsko požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia tohto orgánu k zhoršujúcej sa situácii v Sýrii. Dôvodom je prebiehajúca pozemná operácia Turecka podporovaná letectvom a delostrelectvom v kurdskej enkláve Afrín v severnej Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

 

Francúzsko bude podľa citovaného top diplomata žiadať voľný prístup humanitárnych pracovníkov. Šéf francúzskej diplomacie ďalej odsúdil "bezohľadné" bombové útoky sýrskeho režimu v provincii Idlib a požiadal o okamžitý prístup humanitárnej pomoci do oblasti Východná Ghúta, kde je kritickej situácii vystavených 400 000 občanov. Iniciatívu Paríža zvolať zasadnutie BR OSN k situácii v Sýrii kritizoval v nedeľu šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

 

Turecko od Francúzska očakáva, že bude stáť na strane spojeneckej krajiny a nie s "teroristickou organizáciou", povedal minister novinárom v Bagdade. Pokiaľ "Francúzsko nebude konať ako spojenec... potom sa s ňou bude zaobchádzať ako s krajinou na strane teroristov", varoval Čavušoglu. Podľa vyhlásenia francúzskeho rezortu diplomacie obaja ministri spolu v nedeľu na danú tému telefonicky hovorili, uviedla agentúra AP.

 

Turecké pozemné sily prekročili v nedeľu turecko-sýrske hranice a vstúpili do kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii. Afrín je pod kontrolou kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona