Bezpečnostná rada OSN vyzýva Sýriu na dodržiavanie záväzku o prímerí

NETKY.SK • 11 Apríl 2012, 06:54 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN vyzýva Sýriu na dodržiavanie záväzku o prímerí

Bezpečnostná rada OSN vyzýva Sýriu na dodržiavanie záväzku o prímerí

slovakia

left justify in out

img

Členovia Bezpečnostnej rady OSN vyjadrili hlboké znepokojenie ohľadom doterajšieho dodržiavania záväzku o prímerí zo strany sýrskej vlády. Informovala o tom dnes veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová.
      Dodala, že 15-členná Bezpečnostná rada bude možno čoskoro čeliť "momentu pravdy", keď sa bude musieť rozhodnúť, či zvýšiť tlak na vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Tá nevyslala žiadne signály svedčiace o tom, že by dodržala dnešný termín pre stiahnutie vojakov z miest a zastavenie používania ťažkých zbraní.
      Riceovej slová sú zrejme namierené voči Rusku a Číne, ktoré dvakrát vetovali rezolúcie odsudzujúce Asadovo 13-mesačné potláčanie prodemokratických protestov. Rusko a Čína však nedávno podporili niekoľko vyhlásení BR OSN podporujúcich mierový plán medzinárodného vyslanca Kofiho Annana.
      S Annanovým plánom na prímerie súhlasili sýrska vláda aj opozícia a podporuje ho OSN. Podľa plánu sa mali vládne sily dodnes stiahnuť z obývaných oblastí, čo by malo viesť do 48 hodín k úplnému ukončeniu nepriateľských akcií.
      Hovorkyňa Sýrskej národnej rady uviedla, že za minulých osem dní zabili vládne sily v Sýrii 1000 ľudí. Len v pondelok prišlo o život 160 osôb. Opoziční aktivisti informovali, že dnes sýrski vojaci zabili najmenej 31 ľudí a rebeli pripravili o život šesť vojakov.
      Zlyhanie dohody o prímerí by podľa pozorovateľov mohlo Sýriu priviesť na pokraj totálnej občianskej vojny. Podľa odhadov OSN zahynulo počas rok trvajúcich násilných protestov proti režimu prezidenta Bašára Asada najmenej 9000 ľudí. Sýrska armáda tvrdí, že bojuje proti ozbrojeným teroristom, ktorí od vlaňajšieho marca zabili 2500 vojakov a policajtov.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona