Bezpečnostná rada OSN schválila výrazné sprísnenie sankcií voči KĽDR

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 17:14 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN schválila výrazné sprísnenie sankcií voči KĽDR

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN na svojom dnešnom zasadaní v New Yorku jednomyseľne prijala rezolúciu, na základe ktorej sa výrazne sprísňujú sankcie voči Severnej Kórei. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Medzinárodné spoločenstvo týmto reaguje na nedávny jadrový test Pchjongjangu, ako aj štart rakety, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu. KĽDR tým porušila zákaz realizovať akékoľvek činnosti spojené s jadrovými aktivitami. Cieľom nových sankcií je obmedzenie severokórejského jadrového a raketového programu.

"Bezpečnostná rada OSN opätovne potvrdzuje svoje rozhodnutie, že (Severná Kórea) by sa mala vzdať všetkých jadrových zbraní a existujúcich jadrových programov a to úplným, overiteľným a nezvratným spôsobom," uvádza sa v texte rezolúcie, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

Dokument vyzýva na úplný zákaz predaja konvenčných zbraní a položiek, ktoré by mohli posilniť armádu KĽDR vrátane ručných a ľahkých zbraní. Odporúča tiež dôkladnú kontrolu všetkého sevrokórejského tovaru a zakazuje export niektorých nerastných surovín z krajiny. Rezolúcia tiež zakazuje predaj luxusných tovarov, napríklad hodiniek a vybavenia na rekreačné športy, do KĽDR a ukladá zákaz cestovania a zmrazenie účtov 16 jednotlivcov a 12 spoločností.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies