Bezpečnostná rada OSN schválila akčný plán pre Líbyu, podarí sa konečne zastaviť prílev afrických migrantov do Európy?

NETKY.SK • 12 Október 2017, 12:50 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN schválila akčný plán pre Líbyu, podarí sa konečne zastaviť prílev afrických migrantov do Európy?

WASHINGTON – Bezpečnostná rada OSN sa dohodla, že do júla budúceho roka stabilizuje situáciu v Líbyi, v ktorej zúri občianska vojna a nepokoje. S takýmto akčným plánom na záchranu krajiny prišiel líbyjský splnomocnenec Hassan Salamé.

slovakia

left justify in out

Ten chce do krajiny prinavrátiť mier a politickú stabilitu, ktorú NATO šmahom ruky zničilo. Svoj cieľ predstavil na rokovaniach BR OSN, ktorú jej členovia jednomyseľne schválili. Salámeho cieľom je aj aktualizovanie mierovej dohody, ktorú podpísali v roku 2015 pod záštitou OSN rôzne líbyjské frakcie. Na tomto zozname by sa po novom malo objaviť aj meno zvrhnutého a zabitého diktátora Muammara Kaddáfího, jeho stúpenci a celý tábor veliteľa samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífa Haftara, ktorý odmieta uznať vládu v hlavnom meste Tripolis, podporovanú OSN.

 

img

 

Ak bude projekt úspešný, jeho výsledkom by mala byť stabilná, zjednotená, reprezentatívna a efektívna vláda. Takéto sú predstavy samotného navrhovateľa. Príprava novej štátnej ústavy je prioritou číslo jeden. Bude nevyhnutné ju odhlasovať v pripravovanom referende, čo bude v tejto vojnou rozvrátenej krajine, ovládanej z časti povstalcami, skutočne náročné. Krajina má v súčasnosti dve mocenské centrá, jednu časť ovládajú spomínaní povstalci, tú druhú vláda, ktorá bola pri moci spoločne s Kaddáfím, pred tým, ako sa začal skrývať.

 

img

 

Ľady sa však prelomili, a začiatkom októbra sa predstavitelia jednotlivých vlád stretli na spoločných rokovaniach v Tunisku, aby sa dohodli o zdieľanej moci na prechodné obdobie, ktoré by uzavreli nové voľby. Líbya je momentálne už šiestym rokom totálne rozložený štát, ktorý ovládajú dve diametrálne odlišné vlády. Túto situáciu sa snaží využiť aj teroristická organizácia IS, ktorá tu vidí svoju príležitosť. Pokým bol autokratický vodca Kaddáfí pri moci, Líbya fungovala a dokonca prosperovala.

 

img

 

Líbyjské ženy sa dnes môžu poďakovať politickým lídrom zo západu, že pádom režimu stratili aj svoju rovnoprávnosť s mužmi. V roku 2011 sa západné krajiny rozhodli zosadiť vodcu, čím uviedli krajinu do totálneho chaosu a biedy. Štát sa vrátil akoby v čase do doby stredoveku. Po týchto udalostiach zaznamenala Európa obrovský prílev migrantov z tohto regiónu. Stovky z nich utekajú na starý kontinent v snahe zachrániť si vlastný život alebo za vidinou lepšieho života, vysokých zárobkov, v prípade špekulantov sú motivujúce sociálne dávky. Pobrežné hliadky dennodenne zachránia Líbyjčanov, ktorí sa cez Stredozemné more snažia dostať do Európy. Rozvrat Líbye zneužívajú hlavne zločinecké siete pašerákov ľudí, ktoré odtiaľ vypravujú lode s africkými migrantmi do Európy.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies