Bezpečnostná rada OSN sa nezhodla na rezolúcii o KĽDR

NETKY.SK • 4 August 2016, 08:45 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN sa nezhodla na rezolúcii o KĽDR

NEW YORK - Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN k raketovým testom, ktoré v stredu uskutočnila Severná Kórea, sa v noci nadnes v New Yorku skončilo bez výsledku. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pätnásti členovia rady sa nedokázali zhodnúť na znení rezolúcie. Avšak podľa americkej veľvyslankyne Samanthy Powerovej na zasadnutí zazneli "ostré odsúdenia od všetkých strán".

 

Incident, pri ktorom sa raketa dostala k blízkosti japonského pobrežia, "musí brať Bezpečnostná rada vážne", uviedol zástupca britského veľvyslanca Peter Wilson.

 

Severná Kórea uskutočnila v stredu skúšku dvoch balistických rakiet, pričom jedna vybuchla bezprostredne po štarte. Podľa japonského ministra obrany Gena Nakataniho druhá raketa dopadla zrejme do vôd výlučnej hospodárskej zóny Japonska, približne 250 kilometrov západne od pobrežia japonskej prefektúry Akita.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun predtým test prostredníctvom svojho hovorcu odsúdil. Podľa neho takéto akcie "podkopávajú mier a stabilitu v regióne".

 

KĽDR uskutočnila testy aj 19. júla. Odpálila tri balistické rakety - dve typu Scud a jednu typu Rodong-1. Rakety boli odpálené z provincie Severný Hamgjong, pričom prekonali vzdialenosť 500-600 kilometrov a pravdepodobne dopadli do Japonského mora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies