Bezpečnostná rada OSN sa dnes zíde, aby rokovala o otázke Jeruzalema

NETKY.SK • 8 December 2017, 06:31 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN sa dnes zíde, aby rokovala o otázke Jeruzalema

NEW YORK - Otázkou Jeruzalema, ktorá sa vyhrotila po tom, čo Spojené štáty uznali toto mesto za metropolu Izraela, sa v piatok na mimoriadnom rokovaní bude zaoberať aj Bezpečnostná rada (BR) OSN.

slovakia

left justify in out

Japonsko o zvolanie BR vo štvrtok požiadalo Švédsko v mene ôsmich členských krajín rady, nespokojných s krokom USA. Medzi krajinami, ktoré žiadali o zvolanie rady, je napríklad aj Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko.

Počudovanie a nesúhlas s americkým krokom vyjadrili už desiatky svetových politikov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty presúvajú svoje veľvyslanectvo v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema a oficiálne uznávajú Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Židovský štát tento krok privítal, vo svete však vyvolal veľké pobúrenie.

Hlavné mesto svojho budúceho štátu chcú mať totiž z Jeruzalema Palestínčania, čo sa po tomto americkom rozhodnutí ešte viac vzdialilo realite. Medzinárodné spoločenstvo pritom Palestínčanom doteraz vždy sľubovalo, že o statuse Jeruzalema sa rozhodne na mierových rokovaniach.

Izrael obsadil východný Jeruzalem vo vojne v roku 1967, prevažná časť medzinárodného spoločenstvo však izraelskú kontrolu nad týmto územím neuznáva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies