Bezpečnostná rada OSN odsúdila teroristické útoky v Teheráne, ktoré si vyžiadali ľudské obete

NETKY.SK • 8 Jún 2017, 07:54 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN odsúdila teroristické útoky v Teheráne, ktoré si vyžiadali ľudské obete

TEHERÁN - Bezpečnostná rada OSN ostro odsúdila dnešné teroristické útoky v iránskej metropole Teherán, ktoré si vyžiadali najmenej 12 mŕtvych a vyše 40 zranených.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie, ktoré v mene krajín ázijsko-tichomorského regiónu predložilo Japonsko, podporilo všetkých 15 členov najvyššieho orgánu svetovej organizácie, informovala agentúra AP.

 

Bezpečnostná rada označila teroristické akcie v Teheráne za "barbarské a zbabelé" a vyzvala na potrestanie páchateľov a organizátorov útokov. Zároveň upozornila na potrebu prijatia opatrení zamedzujúcich financovaniu globálneho terorizmu.

 

Dvojitý útok v Teheráne odsúdili aj generálny tajomník OSN António Guterres a ministerstvo zahraničných vecí USA.

Ozbrojené komandá teroristov, v ktorých boli aj samovražední atentátnici, dnes v Teheráne zaútočili v budove parlamentu a pri mauzóleu ajatolláha Rúholláha Chomejního. K útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 

V priebehu útoku zahynulo šesť útočníkov a iránska polícia následne zadržala päť podozrivých. Agentúra AP citovala nemenovaného bezpečnostného predstaviteľa, podľa ktorého boli útočníci iránskymi občanmi. Vplyvné iránske Revolučné gardy nepriamo pripísali zodpovednosť za útok Saudskej Arábii, ktorá podľa nich systematicky podporuje Islamský štát a ďalšie teroristické skupiny.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona