Bezpečnostná rada OSN odsúdila raketovú skúšku KĽDR a žiada koniec provokácií, Severná Kórea úmyselne podstupuje nepredvídateľné riziko

NETKY.SK • 30 August 2017, 12:52 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN odsúdila raketovú skúšku KĽDR a žiada koniec provokácií, Severná Kórea úmyselne podstupuje nepredvídateľné riziko

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) na svojom mimoriadnom zasadnutí jednomyseľne "ostro odsúdila" test balistickej rakety, ktorý v utorok uskutočnila Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR).

slovakia

left justify in out

Severná Kórea disponuje podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre mierový výskum (SIPRI) nukleárnym materiálom na výrobu desiatich až 20 jadrových hlavíc. Ázijská krajina podstupuje svojimi raketovými skúškami vedome nepredvídateľné riziko, uviedol expert SIPRI pre tento región Shannon Kile .

 

"Porucha alebo nehoda mohli viesť k tomu, že by raketa dopadla na japonské územie," uviedol Kile. Okrem toho KĽDR porušila medzinárodné normy, keď test vopred neoznámila medzinárodnej komerčnej leteckej doprave ani lodnej doprave.

 

Kile varoval pred "nebezpečným a potenciálne destabilizujúcim vývojom v regióne". Po vyjadrení amerického prezident Donalda Trumpa, že Pchjongjang v dôsledku tvrdšieho postupu USA napokon ustúpi, "chce Severná Kórea zjavne preukázať neústupnosť". Preto musí byť konečne nájdená diplomatická cesta, ktorá povedie k postupnému zníženiu napätia a dialógu, žiada expert SIPRI.

 

Rada ďalej zopakovala svoju požiadavku voči Pchjongjangu, aby zastavil svoje raketové a jadrové programy. Zasadnutie za zatvorenými dverami sa konalo v utorok večer miestneho času v newyorskej centrále OSN. Najsilnejší orgán OSN po ňom v súvislosti posledným raketovým testom KĽDR prijal jednomyseľne vyhlásenie, v ktorom označil konanie KĽDR za "šokujúce".

 

Pätnásťčlenná rada požiadala Pchjongjang, aby prestal s provokáciami a podnikol kroky smerujúce k zmierneniu napätia v regióne. Vyhlásenie sa o ďalších sankciách voči režimu nezmieňuje, trvá však na prísnej implementácií tých aktuálnych. Rada okrem iného zdôraznila, že chce ostať pri mierovom, diplomatickom a politickom riešení celej situácie.

 

Severná Kórea odpálila v utorok miestneho času strelu, ktorá preletela ponad Japonsko a dopadla do Tichého oceánu takmer 1200 kilometrov od ostrova Hokkaido. Severokórejská tlačová agentúra KCNA dnes potvrdila, že na odpal balistickej strely stredného doletu typu Hwasong-12 dohliadal v utorok osobne severokórejský vodca Kim Čong-un.

 

Dodala, že išlo o test zameraný proti prebiehajúcim spoločným manévrom juhokórejskej a americkej armády. Kim Čong-un vo vyhlásení ďalej vyzval na ďalšie raketové testy v Tichom oceáne. Táto skúška je vnímaná ako jedna z najprovokatívnejších, aké kedy KĽDR podnikla.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies