Bezpečnostná rada OSN odsúdila najnovšie raketové testy KĽDR

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 08:28 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN odsúdila najnovšie raketové testy KĽDR

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala vo štvrtok vyhlásenie, v ktorom dôrazne odsudzuje odpálenie balistických rakiet zo Severnej Kórey počas uplynulého týždňa. Konanie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) označuje za "závažné" porušenie zákazu takejto činnosti, informovala v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Tento pätnásťčlenný výkonný orgán OSN v jednohlasne schválenom dokumente opätovne požaduje, aby KĽDR zastavila všetky jadrové testy, ako aj aktivity ohľadom balistických rakiet, a podriadila sa rezolúciám OSN, prijatým po tamojšom prvom jadrovom teste z roku 2006. Zároveň vyzýva všetky ostatné krajiny, aby "zdvojnásobili svoje snahy" uplatňovať v plnej miere sankcie voči KĽDR, a to najmä tie najnovšie z marca, ktoré sú najprísnejšie za posledné dve desaťročia.

 

Bezpečnostná rada v prijatom vyhlásení konštatuje, že rakety odpálené v stredu predstavujú zlepšenie severokórejských systémov nesenia jadrových zbraní a zvyšujú napätie v danom regióne.

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un označil stredajšie raketové testy za "veľkú udalosť", ktorá posilňuje schopnosť Severnej Kórey uskutočniť jadrový útok a umožní jej v prípade potreby zaútočiť na americké ciele v Tichomorí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies