Bezpečnostná rada OSN odsúdila eskaláciu útokov zo strany Boko Haram

NETKY.SK • 20 Január 2015, 10:37 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN odsúdila eskaláciu útokov zo strany Boko Haram

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok večer odsúdila eskaláciu útokov zo strany radikálnej nigérijskej skupiny Boko Haram.

slovakia

left justify in out

Vo vyhlásení navrhnutom Nigériou, ktoré schválili všetci 15 členovia rady, BR OSN vyjadruje hlboké znepokojenie z aktivít skupiny, ktoré ohrozujú mier a stabilitu v strednej a západnej Afrike. Rada vyzvala Boko Haram, aby okamžite zastavila všetky násilnosti, odzbrojila svojich členov a prepustila všetkých rukojemníkov vrátane 276 školáčok, ktoré uniesli ešte v apríli minulého roku. BR OSN varovala, že niektoré skutky Boko Haram sa môžu považovať za zločiny proti ľudskosti a zdôraznila, že páchatelia budú postavení pred súd.

 

BR OSN prijala prvé vyhlásenie k Boko Haram len pár hodín pred stretnutím regionálnych predstaviteľov v nigerskom meste Niamey, kde budú hovoriť o reakcii na túto hrozbu vrátane vojenskej operácie. Na boj proti Boko Haram by mala vzniknúť africká Multinárodná spoločná jednotka, pričom vojakov do tejto jednotky už prisľúbila Nigéria, Kamerun a Čad. 

 

Sunnitská sekta, ktorá sa snaží o založenie vlastného islamského štátu, zabila už počas svojho päťročného povstania tisíce ľudí. Podľa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International zabili militanti okolo 3. januára v Bage na severe Nigérie až 2 000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona