Bezpečnostná rada OSN dostala návrh rezolúcie o prímerí v Gaze

NETKY.SK • 23 Júl 2014, 07:16 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN dostala návrh rezolúcie o prímerí v Gaze

NEW YORK/ŽENEVA - Jordánsko predložilo v utorok Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, ktorý vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy a stiahnutie izraelských jednotiek z pobrežného pásma.

slovakia

left justify in out

Návrh víta Egyptom vedené úsilie o ukončenie bojov medzi Izraelom a militantmi Hamasu a "odsudzuje všetko násilie a nepriateľské akcie namierené proti civilistom a všetky teroristické činy", informovala agentúra Reuters, ktorá sa dostal k návrhu.
      

Podobnú rezolúciu prijala BR OSN v roku 2009, keď za ňu hlasovalo 14 členov rady. USA, blízky spojenec Izraela, sa zdržali hlasovania, pretože Washington chce najskôr vidieť výsledky vtedajších snáh Egypta o sprostredkovanie prímeria. Izrael spustil najnovšiu ofenzívu 8. júla, aby zastavil odpaľovanie rakiet na svoje územie. Podľa OSN dosiaľ pri konflikte zahynulo 582 Palestínčanov, z nich asi tri štvrtiny tvorili civilisti vrátane 145 detí. Izraelská armáda uviedla, že zabila 183 militantov a prišla o 27 vojakov. Dvoch izraelských civilistov zabili rakety.
      

BR OSN ešte 12. júla vyzvala na prímerie a vyjadrila vážne znepokojenie nad situáciou a ochranou civilistov na oboch stranách. Palestínčania v utorok požiadali Radu OSN pre ľudské práva, aby vyšetrila "všetky porušenia" ľudských práv a humanitárneho práva, ktorých sa podľa nich dopustil Izrael počas ofenzívy v Gaze. Rada sídliaca v Ženeve bude o návrhu rezolúcie debatovať dnes na mimoriadnom zasadnutí, o ktoré požiadali tiež Egypt a Pakistan.
      

Na zasadnutí vystúpi vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová, ktorá už skôr uviedla, že izraelské útoky v Gaze môžu byť porušením medzinárodnoprávneho zákazu ich zacielenia na civilistov. Izrael i USA obviňujú radu zo zaujatosti. Izrael bojkotoval ženevské fórum 20 mesiacov do októbra minulého roka, dodáva Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona