Bezpečnostná rada OSN dnes sprísnila sankcie voči Severnej Kórei

NETKY.SK • 30 November 2016, 15:41 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN dnes sprísnila sankcie voči Severnej Kórei

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN dnes jednomyseľne schválila rezolúciu, ktorá sprísňuje sankcie voči Severnej Kórei v reakcii na poslednú jadrovú skúšku komunistickej krajiny, uskutočnenú v septembri tohto roka.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun uviedol, že rada podnikla "dôrazné opatrenie", keď schválila dosiaľ najprísnejšie sankcie zamerané proti Severnej Kórei.

 

Rezolúcia odsudzujúca piaty a doteraz najväčší nukleárny test izolovaného režimu má za cieľ prinútiť KĽDR, aby sa vzdala jadrového programu, a to vyplnením medzier v predošlých sankčných opatreniach, ako aj zákazom cestovania a zmrazením aktív ďalších jednotlivcov a podnikov.

 

Ide o druhú sériu sankcií, ktorú BR OSN uvalila na Severnú Kóreu v priebehu tohto roka. V marci 15-členná rada rozhodla o tvrdých hospodárskych sankciách po jadrovej skúške z januára.

 

Nová rezolúcia sa týka v prvom rade obmedzenia lukratívneho vývozu uhlia z KĽDR do susednej Číny, ktorý predstavuje pre Pchjongjang najväčšiu exportnú položku a významný zdroj tvrdej meny. Zakazuje tiež vývoz medi, niklu, striebra, zinku a ďalších položiek, píše agentúra Reuters. Zámerom je obmedziť o viac než štvrtinu ročné exportné príjmy Severnej Kórey, ktoré môže využívať na jadrové a raketové programy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies