Bezpečnostná rada OSN bude rokovať o ľudských právach v Severnej Kórei

NETKY.SK • 4 December 2015, 09:45 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN bude rokovať o ľudských právach v Severnej Kórei

NEW YORK - Spojené štáty oznámili, že spoločne s ôsmimi spojencami v Bezpečnostnej rade OSN požiadali o zvolanie schôdze tohto grémia k situácii v oblasti ľudských práv v Severnej Kórei. Uviedla to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa americkej misie pri OSN Hagar Chemaliová vo štvrtok večer povedala, že USA, ktoré tento mesiac predsedajú BR OSN, sa snažia nájsť čo najskorší termín schôdzky. Vlani v decembri sa BR OSN prvýkrát venovala porušovaniu ľudských práv v Severnej Kórei, ktoré vyšetrovacia komisia OSN prirovnala ku zverstvám z nacistickej éry. "Čile, Francúzsko, Jordánsko, Litva, Malajzia, Nový Zéland, Španielsko, Veľká Británia a USA požiadali o ďalšie stretnutie Bezpečnostnej rady, aby preskúmali podmienky v Kórejskej ľudovodemokratickej republike a ich dopady na medzinárodný mier a bezpečnosť," citovala Chemaliovú agentúra Reuters.


Čína, ktorá predsedala BR OSN minulý mesiac, považuje takéto zasadanie 15-člennej BR OSN za "zlý nápad", pretože Bezpečnostná rada "nie je o ľudských právach".
BR OSN zaradila ľudské práva v Severnej Kórei do svojej agendy vlani napriek námietkam Číny, čo viedlo k nezvyčajnému procedurálnemu hlasovaniu. Peking je silný spojenec severokórejského Pchjongjangu.


Vlani v decembri 193-členné Valné zhromaždenie OSN vyzvalo BR OSN, aby zvážila postúpenie Severnej Kórey na Medzinárodný trestný súd po tom, ako vyšetrovacia komisia OSN zistila rozsiahle porušovanie ľudských práv v krajine. Diplomati varovali, že Čína by takýto pokus zrejme vetovala. "Je dôležité, aby (Bezpečnostná) rada pokračovala v upozorňovaní na porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei a hovorila o tom pravidelne," zdôraznila americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies