Bezpečnostná agentúra školí svojich zamestnancov na prílev migrantov

NETKY.SK • 11 August 2015, 11:34 • 2 min
Bezpečnostná agentúra školí svojich zamestnancov na prílev migrantov

PRAHA - Jedna z najväčších českých bezpečnostných agentúr M2C oznámila, že preventívne školí svojich zamestnancov pre prípad, že by utečenci v budúcnosti zaútočili na obchodné centrá, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Expert na bezpečnosť Andor Šándor však namieta, že utečenci nemajú dôvod rabovať. Podobný krok podľa neho len prehĺbi strach ľudí. "Zaviedli sme opatrenia zamerané na nácvik situácií a prevenciu, ako postupovať proti narušeniam návštevného poriadku väčšími skupinami cudzincov či organizovanými skupinami s ohľadom napríklad na rabovanie či iné narušovanie návštevných poriadkov," povedala pre iDNES.cz hovorkyňa M2C Tereza Rýparová.

 

Firma založená bývalým ministrom dopravy a predsedom strany Veci verejné Vítom Bártom mení výcvik i na Slovensku. "Aj vďaka našim zahraničným projektom vieme, že obchodné centrá a ďalšie verejné budovy sú pre skupiny utečencov často ideálnym miestom, ktoré im poskytujú zázemie na ceste do cieľových destinácií v EÚ," vysvetlila Rýparová.

 

Bezpečnostný expert Andor Šándor opatrenia kritizuje. "Nemyslím si, že obchody v Česku sú bezprostredne ohrozené plienením, a som zásadne proti, aby sa to dramatizovalo a preháňalo, pretože ľudia budú mať čoskoro strach zo všetkého," uviedol. Štát sa podľa neho stavia k otázke nelegálnej migrácie veľmi zodpovedne, či už ide o počet azylových miest, alebo plán v prípade nutnosti nasadiť až 1500 vojakov.

 

"Hlavné ale je, že väčšina utečencov tu zostať nechce, väčšina chce ísť do Nemecka. Ľudia, keď prejdú azylovým konaním, keď musia stráviť mesiac v určenom zariadení a potom sú im vystavené doklady na odchod, nebudú hladní ani smädní a teda nebudú mať dôvod rabovať naše obchody," uviedol podľa internetového vydania denníka Mladá fronta DNES Šándor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies