Bezpečnostná a obranná stratégia Slovenska sa bude meniť

NETKY.SK • 13 September 2016, 17:32 • 2 min
Bezpečnostná a obranná stratégia Slovenska sa bude meniť

BRATISLAVA - Pracovné návrhy novej Bezpečnostnej stratégie a Obrannej stratégie SR budú pripravené do konca tohto roka. Do apríla budúceho roka by mali byť v takej podobe, aby boli predložené do pripomienkového konania.

slovakia

left justify in out

Tieto dokumenty, ktoré by mali reflektovať zmenenú bezpečnostnú situáciu, by mala mať vláda na stole najneskôr na budúci rok v júni a následne po schválení poputujú na prerokovanie a schválenie do Národnej rady SR. Uvádza sa to vo Východiskách aktualizácie Bezpečnostnej a Obrannej stratégie SR, ktoré dnes schválila vláda. Aktualizáciou oboch stratégií sa posilnia predpoklady na efektívne prijímanie potrebných systémových a koncepčných opatrení. Tiež sa posilní implementácia relevantných rozhodnutí pre bezpečnosť a obranu štátu prijatých na úrovni NATO, EÚ a v rámci širšieho medzinárodného spoločenstva, zdôrazňuje sa v predloženom materiáli.


Súčasná Bezpečnostná stratégia SR z roku 2005 vychádza zo situácie krátko po vstupe SR do euroatlantických štruktúr. Samotný materiál predpokladá revíziu podľa potreby "odzrkadľujúc zásadné zmeny v bezpečnostnom prostredí“. Za takúto zmenu bezpečnostného prostredia v Európe možno podľa materiálu považovať krízový vývoj na Ukrajine. Zároveň sa prehĺbila nestabilita priestoru južne od hraníc EÚ, narastajú hrozby terorizmu, masovej migrácie a hybridné hrozby.

 

Bezpečnostná stratégia SR stanoví základné parametre bezpečnostnej politiky. Stratégia zadefinuje bezpečnostné trendy a ich vývoj, poukáže na zmenenú škálu a rozsah hrozieb. Popri hrozbe šírenia zbraní hromadného ničenia a terorizmu sa bude venovať aj problematike hybridných hrozieb vrátane ich prejavov v mediálnom či kybernetickom priestore, fenoménu politického a náboženského extrémizmu, ale aj ďalším hrozbám v oblasti vnútornej bezpečnosti, energetickej bezpečnosti, sociálnej stability a životného prostredia, píše sa v materiáli.


Obranná stratégia SR ako základný strategický dokument v oblasti obrany štátu bude nadväzovať na Bezpečnostnú stratégiu SR a stanoví základné parametre obrannej politiky vrátane požiadaviek na zabezpečenie zdrojov na obranu štátu. Očakáva sa, že nová stratégia v reakcii na zásadnú zmenu bezpečnostného prostredia položí dôraz na dôsledné napĺňanie národnej zodpovednosti za vlastnú obranu a na zvyšovanie obranyschopnosti SR rozvojom individuálnej a kolektívnej schopnosti odolávať ozbrojenému útoku.


Vzhľadom na nadrezortný charakter oboch stratégií si ich vypracovanie žiada spoluprácu viacerých ústredných orgánov štátnej správy, vytvorené budú pracovné skupiny zo zástupcov ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy. Návrh Bezpečnostnej stratégie SR bude pripravený v gescii Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Návrh Obrannej stratégie SR bude gestorovať Ministerstvo obrany SR. V záujme čo najširšej politickej a spoločenskej podpory oboch stratégií sa v ich príprave predpokladá aj politická a verejná diskusia. V tomto kontexte predložené východiská obsahujú zámer rezortov spolupracovať v procese aktualizácie oboch stratégií s príslušnými mimovládnymi organizáciami a odbornou komunitou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies