Bezpečnosť vo Francúzsku bude strážiť aj 10-tisíc vojakov

NETKY.SK • 13 Január 2015, 09:14 • 2 min
Bezpečnosť vo Francúzsku bude strážiť aj 10-tisíc vojakov

PARÍŽ - Asi 10.000 vojakov bude strážiť "citlivé miesta" vo Francúzsku, ktoré zostáva v najvyššej bezpečnostnej pohotovosti po troch dňoch vražedných útokov v Paríži so 17 mŕtvymi minulý týždeň. V pondelok večer, po národnom bezpečnostnom zasadnutí na úrovni vlády, to oznámil minister obrany Jean-Yves Le Drian. Dodal, že ide o vôbec najväčšie využitie armády na území Francúzska.

slovakia

left justify in out

"Prezident požiadal ozbrojené sily, aby sa podieľali na zabezpečení citlivých miest v krajine," informoval. Minister vnútra Bernard Cazeneuve povedal francúzskym médiám, že 717 židovských škôl a židovských objektov bude strážiť 4700 policajtov. Jeden z útokov sa uskutočnil v kóšer obchode, čo vyvolalo obavy z antisemitizmu, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Žena menom Sophie vo vysielaní Europe 1 povedala, že bola jedným z rukojemníkov v obchode. Uviedla, že útočník zastrelil jednu z obetí, keď sa pokúsila odísť a druhú, keď mu zobrala pušky.

 

USA uviedli, že posilnia svoju bezpečnostnú ochranu vládnych budov a zvýšia náhodné kontroly cestujúcich na letiskách odôvodňujúc to útokmi v Paríži, Ottawe, Sydney a inde vo svete v uplynulých mesiacoch. "Nemáme žiadne konkrétne, dôveryhodné spravodajské informácie, že by teroristické organizácie v tejto krajine chystali útok takého typu ako sa uskutočnil minulý týždeň v Paríži," povedal minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson. 

 

Francúzsky premiér Manuel Valls povedal v rozhovore pre televíziu BFMTV, že sa útokmi bude zrejme zaoberať parlamentné vyšetrovanie. Vyšetrovatelia podľa jeho slov zisťujú, ako boli útoky naplánované a či mali za sebou podporu širšej siete.

 

Premiér sa vyslovil za izoláciu radikálnych islamistov vo väzení, ale varoval pred "mimoriadnymi postupmi, aj keď dôjde k násiliu, ktoré je výnimočne barbarské a vyžaduje si výnimočnú odpoveď," povedal.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestuje vo štvrtok do Paríža na rozhovory o boji s násilným extrémizmom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies