Bezpečnosť v Riu tromfla ziku: Polícii chýba aj toaletný papier

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 11:18 • 2 min
Bezpečnosť v Riu tromfla ziku: Polícii chýba aj toaletný papier

RIO DE JANEIRO - Ani vírus zika, ani meškajúce prípravy, ale bezpečnosť účastníkov a divákov je na prvom mieste zoznamu najväčších strašiakov organizačného výboru Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Výkonného riaditeľa Sidneyho Levyho najviac znepokojuje hrozba útokov zo strany "vlkov - samotárov". "Na prvom mieste môjho rebríčka nie je zika, ale bezpečnosť. Ani na sekundu by sme nemali zabúdať, že žijeme v mimoriadne ohrozenej spoločnosti," povedal Levy, ktorému nezostáva nič iné, ako sa spoliehať na kontingent 85-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek a tiež na brazílske skúsenosti s návštevou pápeža Františka z roku 2013 a z futbalových majstrovstiev sveta 2014.


Akcieschopnosť polície však významne ochromuje katastrofálny stav verejných financií v štáte Rio de Janeiro. Guvernér Francisco Dornelles varuje pred problémami: "Ako sa majú ľudia cítiť bezpečne v meste bez ochrany. Môžeme byť svedkami veľkolepých olympijských hier, ale ak sa nepodniknú nejaké kroky, môže z toho byť aj veľká blamáž." Policajné stanice hlása nedostatok základných potrieb, pre nedostatok benzínu sa šetrí na výjazdoch áut či na letoch helikoptér, v chýba kancelársky aj toaletný papier. Policajtom meškajú výplaty a začínajú štrajkovať. V pondelok na medzinárodnom letisku rozprestreli transparent s nápisom: "Vitajte v pekle. Policajti a hasiči sú bez výplat. Ktokoľvek prichádza do Ria de Janeiro, nie je v bezpečí." Situácia dospela do štádia, keď občianske združenia organizujú zbierky na pomoc strážcom poriadku.


To všetko v čase, keď Brazília za pomoci spravodajských služieb stovky iných štátov monitoruje potenciálnych útočníkov. "Keby som mal teraz na papier napísať desať mojich najväčších obáv, ziku by som tam nedal. Nevravím, že neohrozuje verejné zdravie, ale prichádzajú zimné mesiace a štatistiky hovoria jasnou rečou. Výskyt komárov kulminoval uprostred leta vo februári a odvtedy klesá. Už teraz je prakticky na nule," konštatoval Levy tvrdiac, že vírus viac znepokojuje svetovú verejnosť ako Brazílčanov. "Napríklad v Spojených štátoch to už prerástlo do prehnanej roviny. Zaregistroval som príliš veľa negatívnych komentárov."

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies