Bezpečnosť malých detí v domácnostiach podceňuje až štvrtina rodičov

NETKY.SK • 7 December 2016, 15:42 • 2 min
Bezpečnosť malých detí v domácnostiach podceňuje až štvrtina rodičov

BRATISLAVA – Podľa prieskumu realizovaného na Slovensku v novembri 2016 na vzorke 500 matiek s deťmi do 8 rokov, až štvrtina rodičov s malými deťmi nerobí vo svojich domovoch špeciálne opatrenia, ktoré súvisia s ich bezpečnosťou. Na tlačovej konferencii o bezpečnosti malých detí v domácnostiach to dnes v Bratislave povedal Martin Tomovčík zo spoločnosti Procter&Gamble, ktorá robila prieskum aj v ďalších krajinách Európy.

slovakia

left justify in out

Napriek tomu, že viac ako 97 percent opýtaných rodičov považuje svoju domácnosť za bezpečnú, takmer tretina napríklad nevedomky skladuje pracie prostriedky v dosahu detí. Pritom 10 percent rodičov tak robí pre praktické uloženie a 23,6 percenta pre priestorové obmedzenie, vyplynulo z prieskumu. Zatiaľ čo viac ako polovica rodičov dbá o to, aby tieto prostriedky boli uložené mimo dosahu detí, takmer polovica rodičov nezvykne kontrolovať, či sú skutočne na svojom mieste. S bezpečnostnými opatreniami najviac rodičia začínajú, keď sa ich deti začínajú pohybovať. Cenné rady by mala v tejto oblasti rodičom priniesť medzinárodná kampaň organizácie Safe Kids Worldwide, ktorá sa onedlho rozbehne aj na Slovensku.

 

„Pre deti je prirodzené, že svoj svet spoznávajú ústami. Pokiaľ sa dostanú do kontaktu s nebezpečnými látkami, môžu ich požiť a následne sa intoxikovať, preto je dôležité, aby rodičia dodržiavali pokyny na etiketách a skladovali chemické prostriedky na bezpečnom mieste mimo dosahu detí“, uviedla pre TASR Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave (NTIC UNB), podľa ktorej je pripravovaná kampaň veľmi dôležitá.

 

„Aby si ľudia uvedomili, že v domácnosti existujú lieky a chemikálie, ktoré treba uschovať pred malými deťmi. Stal sa aj taký prípad, keď rodičia zabudli, že do fľaštičky od liečivého sirupu naliali chemikáliu, tú potom dali dieťaťu omylom vypiť a dieťa skončilo s rozleptanými ďasnami“, dodala Plačková a upozornila, že predtým, než sa rodičia rozhodnú s dieťaťom niečo robiť po požití nebezpečnej látky, mali by kontaktovať lekára. „Napríklad pri požití leptavých a penivých látok sa nesmie vyvolávať vracanie, nie každý rodič to vie, takže môže viac poškodiť, ako pomôcť“, uzavrela Plačková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies