Bezpečnosť Európy sa začína stabilitou Afriky

NETKY.SK • 31 Október 2017, 15:48 • 2 min
Bezpečnosť Európy sa začína stabilitou Afriky

BUDAPEŠŤ - Bezpečnosť Európy sa začína stabilitou Afriky, povedal v utorok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom sudánskej diplomacie Ibráhímom Ghandúrom. Migračný tlak na Európu z Afriky podľa Szijjártóa nepoľavuje a najlepším spôsobom ochrany pre Európu by bolo, keby sa v Afrike podarilo zabezpečiť stabilitu, mier a hospodársky rast.

slovakia

left justify in out

Szijjártó na tlačovej konferencii zdôraznil, že práve z uvedených dôvodov sa v poslednom období urýchlilo budovanie spolupráce so Sudánom.

 

"V spolupráci Európy a Sudánu sa začína nová etapa. Spojené štáty zrušili sankcie voči tejto krajine, medzinárodné spoločenstvo prehlbuje spoluprácu so Sudánom v boji proti terorizmu. Z tohto hľadiska je správne, ak jedna z členských krajín Európskej únie buduje so Sudánom aj dvojstranné vzťahy v súlade so svojimi národnými záujmami," konštatoval maďarský minister.

 

Minister zahraničných vecí Sudánu povedal, že jeho krajina má priaznivé prírodné podmienky, má dostatok poľnohospodárskej pôdy i vody, avšak potrebuje odborníkov na ich využitie. "Maďarsko je preto pre nás dôležitým partnerom," dodal Ghandúr.

 

Sudán podľa jeho slov získal vďaka svojmu umiestneniu v strede kontinentu bohaté skúsenosti v boji proti terorizmu. Tamojšie bezpečnostné orgány disponujú schopnosťami, ktoré môžu byť užitočné v boji proti organizovanému zločinu a v riešení ilegálnej migrácie.

 

Szijjártó v tejto súvislosti pripomenul, že delegácia sudánskej protiteroristickej agentúry, ktorá úzko spolupracuje s maďarským Centrom boja proti terorizmu (TEK), v novembri pricestuje do Budapešti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies