Bezpečnosť dodávok plynu v SR zabezpečujú zásobníky a dlhodobé zmluvy

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 10:58 • 2 min
Bezpečnosť dodávok plynu v SR zabezpečujú zásobníky a dlhodobé zmluvy

BRATISLAVA - Slovenský trh s plynom je z hľadiska bezpečnosti dodávok na vysokej úrovni. Tvrdí to ministerstvo hospodárstva v aktuálnej Energetickej politike SR.

slovakia

left justify in out

"Najvýznamnejšiu úlohu v oblasti bezpečnosti dodávok plynu a zaistenia ich stability plnia zásoby plynu v podzemných zásobníkoch a dlhodobé zmluvy na nákup plynu, pričom k jej ďalšiemu zvýšeniu prispejú plánované investície do plynárenskej infraštruktúry a podpora liberalizácie trhu dodávok plynu," zdôraznil rezort hospodárstva.

 

Jednotliví dodávatelia pôsobiaci v SR využívajú vlastný prístup k nákupu plynu, pričom využívajú dlhodobé kontrakty, ako aj flexibilnejšiu formu nákupu plynu na spotových trhoch. Najväčším dodávateľom plynu pre SR je ruská spoločnosť Gazprom Export. Súčasťou vybudovaného reverzného toku sú tiež úpravy prepravnej siete, ktoré umožňujú fyzickú prepravu plynu zo západnej Európy a vybudovanie nového prepojenia smerom na Ukrajinu.

 

Pre zvýšenie reverzných kapacít a bezpečnosti dodávok má mimoriadny význam prepojenie prepravných sietí Slovenska a Poľska. Prepravná sieť spoločnosti Eustream je tiež schopná prepraviť zemný plyn zo zásobníkov nachádzajúcich sa na západe SR a zabezpečiť tak bezproblémové dodávky do distribučnej siete na celom území Slovenska.

 

Pre SR je podľa rezortu hospodárstva v súčasnosti jedným z najvýznamnejších krokov v oblasti energetickej bezpečnosti severo-južné plynárenské prepojenie. "Okrem zvýšenia úrovne bezpečnosti zlepšuje konkurenciu a rozvoj nášho energetického trhu. Tento koridor predstavuje súbor prepojení spájajúcich terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Poľsku a Chorvátsku, čím bude mať SR významnú pozíciu v zabezpečení energetickej stability a bezpečnosti stredovýchodnej časti EÚ," vysvetľuje ministerstvo.

 

Slovenská prepravná sieť zohrala podľa neho v posledných desaťročiach kľúčovú úlohu pre bezpečnosť dodávok plynu do Európy. "Je preto dôležité zachovať si toto postavenie aj v čase, keď sa preprava plynu z Ruska zabezpečuje alternatívnymi trasami," upozorňuje v strategickom dokumente.

 

Na budúcu spotrebu zemného plynu majú vplývať dva protichodné trendy. "Výstavba budov s nižšími nárokmi na teplo, zatepľovanie existujúcich budov, opatrenia zamerané na úsporu spotreby plynu, rastúce využitie biomasy, solárnych kolektorov, ako aj geotermálnej energie na výrobu tepla a teplej vody spôsobujú znižovanie spotreby zemného plynu," avizuje ministerstvo.

 

V prospech vyššieho využitia zemného plynu naopak hovorí trend náhrady uhlia zemným plynom, najmä v teplárenstve. Rovnaký efekt môže mať aj rozvoj využívania stlačeného zemného plynu (CNG) v doprave. Významnú úlohu môže zohrávať zemný plyn v prípade ďalšieho rozvoja technológií skladovania CO2.

 

V ostatných rokoch má domáca spotreba plynu klesajúcu tendenciu a pohybuje sa na úrovni 5 až 6 miliárd kubických metrov (m3). Slovenský trh s plynom je liberalizovaný, nakoľko na ňom pôsobí viac obchodníkov. Okrem Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) ide napríklad o firmy RWE Gas Slovensko, SHELL Slovakia, VNG Slovakia, ČEZ Slovensko, Lumius Slovakia, ELGAS a A.En. Gas.

"Je predpoklad, že v strednodobom horizonte sa bude spotreba zemného plynu pohybovať približne na súčasnej úrovni, prípadne mierne narastať v závislosti od rozsahu využívania zdrojov na báze zemného plynu - paroplynových cyklov (PPC) ako náhrada za uhoľné zdroje" vysvetlil rezort hospodárstva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies