Bezpečnosť chodcov je dôležitá vo všeobecnosti. Keď sa však týka nevidiacich, je treba venovať zvýšenú pozornosť

NETKY.SK • 12 Október 2022, 10:20 • 2 min
Bezpečnosť chodcov je dôležitá vo všeobecnosti. Keď sa však týka nevidiacich, je treba venovať zvýšenú pozornosť

BRATISLAVA – Na bezpečnosť nevidiacich a slabozrakých chodcov netreba zabúdať, jej význam sa pripomenie vo štvrtok 13. októbra.

slovakia

left justify in out

 

Už tradične sa uskutoční Deň bielej palice, v rámci ktorého sa policajti, ako aj figuranti z Únie nevidiacich a slabozrakých postarajú, aby priechody pre chodcov mohli byť miestom bez strachu aj v prípade absencie zraku.

Prostredníctvom akcie sa bude sledovať, ako vodiči reagujú na pomôcku typickú pre nevidiacich pri orientácii a monitorovať sa má 42 priechodov pre chodcov v 37 mestách Slovenska.

Ako povedal predseda Únie Branislav Mamojka, cieľ zostáva nezmenený, ide nielen o zvýšenie povedomia, ale aj o usmernenie nevidiacich, že za bielu palicu nie je potrebné sa hanbiť, práve naopak. Jej význam v živote človeka so zrakovým hendikepom je neoceniteľný a ani moderné technológie ju doposiaľ neprekonali.

Vodičom sa ukáže signál, a pokiaľ bielu paličku odignorujú, policajní pracovníci im vysvetlia, v čom sa dopustili chyby. Ak niekto zareaguje správne, dostane aj symbolickú odmenu.

Dôležité je tiež zamerať sa na to, aby tí, ktorí riadia vozidlá, nezaparkovávali nepredvídateľne, aby tak nevytvárali zbytočné prekážky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies